2008. március 21., péntek

Rózsa-Flores Eduardo: Klasszikus banán-köztársasági módszerek: újságírónak álcázott rendőr pribékek Március 15-én

Több nap tel el a már sokadszor meggyalázott nemzeti ünnepünk után. Vártam. Kerestem közben, a hivatalos, bejegyzett újságíró szervezetek (MÚOSZ-MÚK- Sajtódolgozók szakszervezet, stb.) tiltakozását. Sehol egy nyilatkozat. Sehol egy árva sor sem. Pedig mindenki tudja mi történt Március 15-én.

A posztkommunista, szoclib, nacionista „alkotmányos” diktatúra átlépte (persze tudom, a sokadik) rubikont. Sárba tiporták eddig is az állampolgárok jogait, eszelős, szinte infantilis (mint maga a pojáca miniszterelnök) módszerekkel korlátozzák az állampolgárok szabadságjogait, gyűjtenek be lisztet, cukrot, provokálják minden lehetséges eszközzel az ország lakosságát (hazugságokkal, gyilkos törvényekkel), hosszú a bűnlajstrom…és most ez a hír:

Operatőrnek álcázott rendőrök dokumentálták a március 15-i utcai harcokat - értesült a HavariaPress. Több újságírónak is feltűnt, hogy aznap este olyanok is videóznak milliós kamerákkal az utcán, akiket eddig nem ismertek egy tévétársaságtól sem.

Az egyik áltévés kameráján például egy nem létező külföldi tévétársaság neve volt látható, a férfi pedig a BRFK által kiosztott sajtós mellényt viselte. Korábban a rendőrség mindig a sajtó felvételeit kérte be a rendbontók azonosítására, idén azonban ezt nem tették meg. Ha saját felvételük alapján gyanúsítanak meg valakit, kérdéses, hogy a bíróság mennyire tekinti azt majd független bizonyítéknak.

Március 15-én egyébként kamerával ismét feltűnt Kökényesi Gábor is. A férfi a 2006-os utcai események alatt a C-Press újságírójának adta ki magát, miközben sérült rendőrök szemét törölgette rohamsisakban.

(havariapress-hirtv)


Felszólítom, a szervezeteket, újságíró kollegákat, maradék tisztességükre apellálva, a „magyar” rendőrség bojkottjára. Ne közvetítsenek rendőrségi kitüntetési eseményeket, ne készítsenek interjúkat rendőrségi beosztottakkal, ne használják a „rendőrség” szót addig, míg a „magyar rendőrség” jelenlegi vezetése nyilvánosan nem szolgáltat magyarázatot és nem kér bocsánatot az újságíró társadalomtól.
Ugyanakkor felszólítom az illetékes újságírói szervezeteket arra, hogy a felkért nemzetközi újságírói társzervezetekkel együtt nyújtsanak be tiltakozást a jelenlegi illetékes kormányszerveknek és követeljenek mélyreható vizsgálatot az ügyben.
Követelem a teljes körű tájékoztatást a vizsgálat lezárásával.
Részemről e jegyzetemet lefordítottam-lefordítattam spanyol, angol, német, francia és olasz nyelvekre és a következő napokban eljuttatom az illető nemzeti, illetve nemzetközi újságíró szervezeteknek.
Ennél durvább sárba tiprása a sajtójognak még nem történt ebben az országban az un. „rendszerváltás”-óta. Ennél arcátlanabb lépést még nem tett meg a diktatórikus módszerekkel a hatalomba kapaszkodó szociál-liberális koalíció.
Ha ezek után, bármilyen tüntetésen, demonstráción újra előfordulnának újságíró verések, és más atrocitások a sajtó munkatársai kárára azok lesznek elsősorban a felelősök, akik bűnrészességet vállalva a jelenlegi hatalommal nem emelik fel szavukat MOST, és nem tiltakoznak minden lehetséges eszközzel a rendelkezésre álló és illetékességgel bíró fórumok előtt.

(Rózsa-Flores Eduardo, újságíró, költő, (még) a MÚOSZ tagja)

A MÚOSZ válasza:

Tisztelt Rózsa-Flores Eduardo Úr!

A MÚOSZ Etikai Bizottsága ismeri az Országos Rendőrfőkapitány és a MÚOSZ elnöksége közötti hosszas egyeztetés eredményét, a tüntetések alkalmával jelenlévő újságírók munkájának elősegítéséről és védelméről. A megegyezés tartalmazza azt is, hogy a rendőrség sajtómunkatársai az újságírók rendelkezésére állnak, ha felmerül az együttműködés szükségessége. Már csak ezért sem kívánunk rendőrség elleni bojkottot hirdetni, de azért sem, mert a Sajtótörvény nem határozza meg, ki az újságíró? A törvényben egyetlen ráutaló kitétel szerepel: „a sajtónál hivatásszerű tájékoztatási tevékenységet végző személy (A továbbiakban újságíró)”.Mivel nincs a szakmában, sem általánosan elfogadott kritérium arra, ki tekinthető újságírónak, – emiatt különben éppen a tüntetések alkalmával történtek összeütközések, - senkinek sem tiltható meg, különösen nem a rendészeti szervek dolgozóinak, hogy felvételeket készítsenek.

A történtek tehát nem a sajtójog sárba tiprásának az esetei, vagyis nem tervezzük tiltakozás kiadását, inkább a megállapodás valóra váltása a célunk.

Kérem tájékoztatóm szíves tudomásul vételét.

Levele végén jelzi, hogy (még) a MÚOSZ tagja. Sajnálattal közlöm, hogy mivel 2006 óta nem fizette a tagdíját, ezért a MÚOSZ törölte tagjai közül.

2008-03-25

Üdvözlettel dr. Halák László az etikai bizottság elnöke.

Nincsenek megjegyzések: