2008. szeptember 14., vasárnap

Szaakasvili régóta tervezte Dél-Oszétia lerohanását

.
"Abházia volt az első számú célpontunk, de 2005-ben Dél-Oszétia elfoglalására kidolgoztunk terveket", állította a volt grúz védelmi miniszter, aki januárban menekült el a Kaukázusi államból. Szerinte nem az oroszok, hanem Szaakasvili volt az agresszor, de eltaktikázta magát, így napjai meg vannak számlálva.


Szaakasvili grúz elnök régóta tervezte Dél-Oszétia lerohanását, hogy visszaszerezze a szakadár területet, de rosszul hajtotta végre, így Oroszországnak könnyű volt azt megtorolni, jelentette ki a volt grúz védelmi miniszter, aki január óta párizsi száműzetésben él.

Iraklij Okruasvili szerint az Egyesült Államok is hibás az augusztusi grúziai háború kirobbanásában, mert nem fürkészte ki egy olyan vezető ambícióit, akinek hiányosságai vannak több demokratikus értékből. "Szaakasvili mint elnök napjai meg vannak számlálva", hangoztatta Okruasvili. Szavainak azért van nagy jelentőségük, mert Szaakasvili mindig Oroszországot vádolta a háború kirobbantásával.

Okruasvili, aki 2004 és 2006 között volt védelmi miniszter, azt állította, hogy annak idején Szaakasvilivel együtt katonai terveket dolgozott ki Dél-Oszétia és a másik szakadár terület, Abházia lerohanására. "Abházia volt az első számú célpontunk, de 2005-ben mindkét térség elfoglalására kidolgoztunk terveket", állította Okruasvili.

A volt védelmi miniszter azután távozott külföldre, hogy összekülönbözött a grúz elnökkel. Március végén korrupció, zsarolás és hatalmi visszaélés vádjával elítélték hazájában. Arra hivatkozva kért menedékjogot a francia hatóságoktól, hogy veszélyben lenne az élete, ha kiadnák Grúziának.

Szaakasvili egykori közeli szövetségese élesen bírálta a grúz elnököt amiatt, hogy elhamarkodva, diplomáciai támogatás nélkül indította meg a támadást Dél-Oszétia ellen, és figyelmen kívül hagyta az orosz csapaterősítéseket a régióban. Okruasvili szerint az elnök elrendelhette volna, hogy a hadsereg több kulcsfontosságú várost megvédjen, de ehelyett beengedte az oroszokat, és inkább az áldozat szerepét választotta.

A volt miniszter úgy vélte, hogy Szaakasvilinek távozni kellene. Ha erre nem hajlandó, felelősségre kellene vonni a háború kirobbantása és egy olyan "gyalázatos" tűzszünet aláírása miatt, amely Oroszországot a korábbinál sokkal előnyösebb helyzetbe hozta a két szakadár területen.
(MTI)
.

Nincsenek megjegyzések: