2008. november 7., péntek

Önálló állam kikiáltásával fenyegetőznek a kárpátaljai ruszinok

.
A Kárpátaljai Rusz, mint önálló állam kikiáltásával fenyegetőznek a ruszinok, amennyiben a Kárpátalja Megyei Tanács december 1-ig nem nyilvánítja a megyét ruszin autonóm területté - áll a kárpátaljai ruszinok II. Európai Kongresszusának szombati határozatában.

A világ ruszinjainak címere


A kárpátaljai ruszinok II. Európai Kongresszusa, amelynek Munkács adott otthont, szombaton ultimátumként is értelmezhető határozatban szólította fel a kárpátaljai megyei közgyűlést arra, hogy december 1-ig nyilvánítsa Ukrajna keretében ruszin autonóm területté a megyét, ellenkező esetben a ruszinok árnyékkormánya kikiáltja az önálló Kárpátaljai Rusz államot - nyilatkozta az orosz Novij Region hírügynökségnek Dimitrij Szidor pravoszláv lelkipásztor, a Kárpátaljai Ruszinok Tanácsának elnöke.

A megyei képviselő-testületnek a ruszin vezető szerint minden alapja megvan erre a lépésre, mivel 1991-ben, érvényes eredményű népszavazáson Kárpátalja lakosságának döntő többsége a megyének az ukrán államon belüli autonómiája mellett foglalt állást.

A ruszinok kongresszusán felszólalt Ivan Turjanica, a ruszin ideiglenes kormány miniszterelnöke is, aki kijelentette: "Ukrajna törvényellenesen hozta létre saját megyéjét a Kárpátaljai Rusz területén." - idézi a Novij Region.

Az Ukrajnai ruszinság az ország függetlenné válása óta küzd azért, hogy állami szinten elismertesse az önálló ruszin nemzetiség létezését. Ennek az igénynek a kijevi kormányzat mindeddig nem tett eleget. A Kárpátalja Megyei Tanács képviselő-testülete ellenben tavaly határozatban rögzítette a ruszin nemzetiség létezését.


Alekszander Duhnovics szobra Munkácson

Ruszin Himnusz

Kárpátalji ruszin népem
Elég volt az álomból,
Fölötted az ébredésre
Hívó harang most kondul.
Szabadon, békében
Éljen ruszin népem,
Ott lakozzék az igazság
És távol a háború.
Kék egünket ne búsítsa
Kérve kérjük, a ború,
Egész világ hadd hallja,
Hogy ez a nép óhaja:
Magasságos Úristen
Szent kegyelmed segítsen,
Adj ránk jobb jövőt itten.

Подкарпатскіъ Русины
оставте глубокий сон!
Народний голос зовет Bас:
Не забудьте о своъм!
Наш народ любимый
да живет свободный,
Oд него да отдалится
неприятелей буря,
Да согрієт справедливость
вже и руськоє племя!
Желаніє руськух вот,
Руський да живет народ!
Просим Бога Вышняго,
Да подержить руського,
и дасть въка лучшого!

Magyarországi ruszinok

Nincsenek megjegyzések: