2009. április 7., kedd

Ramallah Underground

.
287527712

Vannak olyan zenei alkotások, amelyeket kábé akkor hallgatok, ha valami különösebb okom van rá. Van így - az ember nagy szplínében csak úgy matat a világhálón. Ha ez valamelyest célirányosan történik nem oly’ nehéz kisebb kincsekre bukkanni. Az alább ismertetésre kerülő alkotó gárda ilyen élménnyel tett gazdagabbá.

A Ramallah Underground a palesztinai Ramallah városkában született. Pár kábel, egy kis villany, zenei érzék, valamint a szándék, hogy olyan körökbe is eljuthassanak palesztin fiatalok üzenetei, ahová eddig nem, megteremtett egy új műfajt.

A formációt létrehozók így csempészik a nyugati elektronikus, hip-hop, trip-hop és downtempo világába saját, helyi zenei hagyományaikat. Talán mert az arab fiatalok is élvezettel hallgatnak, és készítenek nyugati zenét, ha azt megfelelő módon formálták át a saját ízlésüknek megfelelően. És tegyük hozzá, a világ fiataljai nem csupán nyitottak palesztinai impulzusokra, de kifejezetten várják azokat!

E közösség –gyártásvezetők (producerek) és emszík (MC-k)– glóbuszunk távoli tájain (Libanon, Egyesült Királyság, Svájc, Olaszo., Egybesült Amcsi., Franciao.,…etc.) működő zenészeivel dolgoznak együtt. Felléptek többek között Ramallah, Betlehem, Bécs, London, Kairó, Lausanne, Amszterdam, Washington D.C. klubjainak deszkáin. Koncertjeik többnyire a hip-hop trekkjeiken alapulnak, a bemelegítőt elektronikus zenéikből válogatják.

Dallamviláguk és szövegeik a gyarmatosítóik elleni dacról, a miattuk elszenvedett gyötrelmeikről szólnak.

samdeen

A számok ingyenesen letölthetőek honlapjukról:

http://ramallahunderground.com/

MySpace oldaluk: http://www.myspace.com/rucollective
Last.fm: http://www.last.fm/music/Ramallah+Underground

Írta: Rácz Tibor

Nincsenek megjegyzések: