2008. november 12., szerda

Könyv a valóságról

Bella Árpád

Extra sokk gondolat – Balogh Bertalan: Vonaton vissza

Annak, aki huzamosabb időre, hosszabb évekre vagy talán sosem hagyta el hazáját, minden, ami körülveszi természetesnek, megszokottnak hat. Aki viszont évtizedeken keresztül és ráadásul kényszerűségből emigrált természetes közegéből, másként értékel, és óhatatlanul van mit mihez viszonyítania. Akár több világot, életmódot, értékrendszert is egymáshoz.

Balogh Bertalan Vonaton vissza című könyve a mai kor viszonyai közepette mutatja be egy világjárt ember szemével a valóságot, a hazát, ahol született, s mond véleményt és tesz közzé felismeréseket arról az országról is, ahol életének egy meghatározó részét töltötte, s ahol ma is él. A fő vonulat azonban a haza jelene körüli elmélkedés, melynek eredménye valóságos, tényszerű konklúziók levonása.

„Láthatjuk naponta, mennyire el tudnak fajulni a dolgok: néha köztörvényesnek is minősíthető miniszterelnökök vagy köztársasági elnökök országolnak teljhatalommal, miközben esetleg a népek lelkét és szándékát legjobban képviselő párt be se kerül a parlamentbe, ahol a ki tudja honnan eresztett senkik és nyíltan „szocialisták” demokratikus többségéé, vagyis a nyíltan országveszejtőké a szó, a hatalom és a „dicsőség”.

Van is néha anyázás az Országgyűlés termében, ahol, emlékszem, az egykori iskolai látogatás során lábujjhegyen és szinte áhítattal néztünk körül, mert kicsikorában még azt hiszi az ember, hogy ez az a hely, ahol a nemzet jobbulására határozódnak el szent cselekedetek.

Ne búsuljunk, elhatározódnak ma is az Országházban, e hatalmas és meseszép épületben bizonyos cselekedetek, amelyeknek ma mindenekfölött „konformnak” kell(!) lenniük. A nagy-nagy házban a kicsi ország népének, mások érdekében.

Vérforraló dolgok ezek kérem szépen…”

A könyv egy utazás ideológiák és vallások mentén is, miközben igaz értéket, de inkább annak valódi forrását keresi benne az író. A forrást, mely a nemzetet, annak kultúráját, nyelvét jelenti, mely elemi erővel világosíthatja meg a tévelygő lelket is, azt, aki elér életének arra a pontjára, amikor fel kell tennie magában a kérdést: Ki vagyok? Honnan jöttem, hová tartozom?

Mert minden egyén az élete folyamán egyszer csak szembesül ezekkel az alapvető kérdésekkel, melyre igényli a választ, s ennek a válasznak maradéktalannak kell lennie. Ez eldönti későbbi életét, meghatározó lesz földi pályafutásának hátralevő részében. Éppen ezért rendkívüli a felelősség. Tévedni nem lehet, hiszen csak így lelhetünk valamennyien lelki nyugalomra.

A vonaton vissza, nemzetünk mai napjainak akár egyik filozófiai alapműve is lehet, de mindenképpen egy olyan könyv, mely nem csupán kérdéseket vet föl, de rádöbbenti olvasóit a valóságra is.

A könyv egy szellemi-térbeli utazás is egyben, mely tükrözi a nemzeti kettéosztottság abnormalitásának világát, ugyanakkor Balogh Bertalan több évtizednyi tapasztalatán keresztül gondolatébresztő is, néha kicsit talán provokatív módon - a hazánkban uralkodó körülményeket elfogadó embernek lehet, hogy sokkolóan is -, ami persze egyáltalán nem baj, hiszen ahhoz, hogy az egészséges és természetes nemzeti önvédelem megerősödjön, ez nélkülözhetetlen. Ezért is különleges és izgalmas olvasmány Balogh Bertalan Vonaton vissza című könyve.

Bella Árpád

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nagyon jónak tűnik a könyv Eduardo! Persze jellemző, hogy nagyobb helyeken nem kapni úgymond (ld. Bookline). Remélem azért be tudom majd szerezni valahol.

Üdv