2009. március 28., szombat

Magyarsága miatt támadták meg a szerbek - magyar gyalázás a Délvidékén

.
Felszólítás a Magyar Koalíció vezetőihez

(Az Emberi Jogi Központ közleménye)

2009. március 17-én, kedden 7-8 szerb fiatal megtámadta Balog Eliot 16 éves bezdáni fiút, akinek súlyos sérüléseket okoztak. A támadás este hét óra körül történt a zombori buszállomáson.
A sértett édesanyja kérdésünkre elmondta, hogy fiát azok a 18 év körüli szerb fiatalok támadták meg, akik ugyanabba a műszaki középiskolába járnak, ahova Eliot. A támadást megelőző héten az egyik küllődi (Kolut) szerb fiú megkérdezte Eliottól, hogy „Jesi ti Mađar?” (Te magyar vagy?). Ő igennel válaszolt, majd megkérdezte, hogy miért kérdezik. Erre a szerb fiatalok csak annyit feleltek, hogy: „Dobro, dobro”. (Jól van, jól van). Néhány napra rá (március 16-án) Eliotot a szerb fiúk közül egyikük meglökte, amit ő hasonlóképpen viszonzott. Az incidens után a szerb fiatalok azt tanácsolták neki, hogy iratkozzon ki az iskolából, majd a következő szavakkal fenyegették meg: „Sutra si gotov”! (Holnap véged van!). Másnap a fenyegetés beváltásától tartva Eliot kollégája egy önvédelmi célokra használatos gázsprayt adott Eliotnak.
A támadók hátulról közelítettek, és amint a magyar fiú megfordult, egy boxerrel arcon ütötték, ennek következtében nekiesett egy üvegkirakatnak. Ezután még volt annyi ereje, hogy elszökjön támadóitól, akik azonban üldözőbe vették, de mire utolérték volna, sikerült elővennie az önvédelmi gázsprayt, amellyel lefújta a támadókat, de így is súlyos sérüléseket szenvedett, eltörött az orra és az arccsontja. A sértettet a sürgősségi betegellátó osztályra vitték, ahol az ügyeletes átvette, majd értesítette a rendőrséget. (Eliot sérülése műtétre szorult, amit 2009. március 24-én el is végeztek.)
Az édesanya azon felvetésére, hogy Eliotot magyarsága miatt támadták meg, a rendőrök azt válaszolták, hogy hagyják ezt a „nemzeti alapon történt támadás” mesét (az édesanya nem tudta pontosan felidézni a rendőrök szavait, de ez volt a lényege). A hozzátartozók arról is beszámoltak, hogy szinte mindennaposak a szerb diákok részéről a magyar diákok számlájára elhangzó sértések, negatív jelzők Zomborban, amit legtöbb esetben a magyar diákok elengednek a fülük mellett.
A helyzet tarthatatlanságára való tekintettel, felszólítjuk a Magyar Koalíció vezetőit, Pásztor Istvánt, Ágoston Andrást és Páll Sándort, hogy a leghatározottabban ítéljék el a történteket, illetve tegyék meg a szükséges intézkedéseket (személyi konzekvenciák kérdése) azon megnyilatkozásokkal kapcsolatban, amelyeket az MK képviseletében politikusok tettek a helyzet javulására vonatkozóan, miközben ma semmivel sem jobb a délvidéki magyarság helyzete. A semmitmondó nyilatkozatok helyett végre konkrét intézkedéseket várunk, de mindenekelőtt biztosítsanak ingyenes jogi képviseletet Balog Eliot számára.

(Habár az Emberi Jogi Központ alapvető céljai között szerepel a sértettek ingyenes jogi képviselete, feladatát nem tudja ellátni, mivel már több mint két éve nem részesült magyar állami támogatásban. Amennyiben az ingyenes jogi képviselet biztosítása anyagi akadályokba ütközne, az MK forduljon ahhoz a néhány délvidéki magyar szervezethez, amelyek kiváltságos helyzetüknél fogva a Szülőföld Alap által odaítélt támogatások jelentős részét rendszerint megkapják.)

Szenttamás, 2009. március 25. Emberi Jogi Központ

http://www.humanrightscenter.net/
office@humanrightscenter.net
.
.

Nincsenek megjegyzések: