2008. április 21., hétfő

Antikommunizmus

A nürnbergi perrel ellentétben
„a kommunizmus perére” még mindig nem került sor


Tőkés László EP-képviselő 2008. április 21-i strasbourgi hozzászólása a totalitárius rendszerek által elkövetett népirtás bűntettei, valamint az emberiség elleni bűntettek és a háborús bűntettek kapcsán a következő volt:

– Mérsékelt elégtétellel üdvözölhetjük, hogy az Európai Unió figyelme ismét a totalitárius rendszerek által elkövetett bűntettek felé fordul. Nagy szükség van erre, hiszen a volt kommunista országok terhes múltjukkal mind a mai napig nem voltak képesek szembenézni, és a diktatúra visszahúzó örökségétől sem voltak képesek szabadulni.

A nemzeti szocializmus és a kommunizmus idején elkövetett emberiség elleni bűntettek dolgában a világ még mindig kettős mércével mér. A nürnbergi perrel ellentétben „a kommunizmus perére” még mindig nem került sor.
Mindkét diktatórikus rezsim egyként elnyomta a szabadságot, az emberi jogokat, az egyházakat, és megnyomorította a nemzeti kisebbségek életét. Emberi és közösségi tragédiák sokasága kapcsolódik a kommunizmus és a fasizmushoz.

A történelmi, politikai, emberi és erkölcsi jóvátétel alig elkezdett folyamatát tovább kell folytatni. A romániai Tismăneanu-jelentés példamutató ebben a tekintetben. A kommunizmus több százezernyi áldozatáról és a diktatúra romániai rémtetteiről fest hiteles képet.

Meggyőződésem, hogy az 1989-ben elkezdődött rendszerváltozás a múlttal való szembenézés nélkül nem lehet teljes. A volt kommunista országok tényleges európai integrációja is megköveteli a diktatúra elítélését, valamint az igazság- és jóvátételt. Ehhez kérem az Európai Parlament hatékony közreműködését – mondta Tőkés László EP-képviselő hozzászólásában.

Nincsenek megjegyzések: