2008. április 30., szerda

Rassziszmus a törvénytelen "Izraelben"

Dél-Afrikát idéző fajgyűlölet az Ígéret Földjén

A rabbik kisöpörnék az arabokat Izrael nagyobb városaiból

Kitekintő - Páll Zoltán

Befolyásos izraeli rabbik az arabok foglalkoztatásának a betiltására, illetve a kevert negyedekből való kiűzésükre szólítottak fel. A Haifai Egyetem legújabb kutatásai szerint 2008-ra a rasszizmus a zsidó államban soha nem látott méreteket öltött.

A zsidó vallási vezetők vasárnap, Ramla városában megrendezett “Izrael és a népek” konferenciáján a meghívottak a zsidóság és a többi nép kapcsolatáról osztották meg véleményüket. Az egyik legbefolyásosabb vallásos cionista rabbi, Zalman Melamed szerint azonnal be kellene tiltani arab alkalmazottak foglalkoztatását Izraelben, mivel az egyet jelent a terrorizmus támogatásával. Ugyanakkor szükségesnek tartja az állampolgárság kiterjesztését a világ zsidóságának egészére, hogy az Ígéret Földjét “Izrael fiai lakják be, amint azt az Úr atyánknak, Ábrahámnak megígérte.”


Kattintson és nézegessen békésebb képeket Izraelből és Palesztínából!

A konferencia egy másik résztvevője, a közel-keleti országban szintén befolyásos Dov Le’or rabbinak az a véleménye, hogy Izrael nagy hibát követett el akkor, amikor az 1967-es háború után nem űzte el a nagyobb városok - mint Haifa, Jaffa, Akka, Lod és Ramla arab lakosságát. Ő arra szólított fel, hogy ezeken a településeken űzzék el a palesztinokat a kevert negyedekből, megteremtve ezzel teljes szegregációjukat.

A vallási vezetők közül volt olyan, aki még ennél is tovább ment. Sámuel Élijáhú szerint a zsidóknak verni kéne az arabokat, “minél nagyobb fájdalmat okozni nekik, mígnem a földre borulva könyörögnek az irgalomért.”

A konferencia szervezőit és résztvevőit emberjogi szervezetek feljelentették az izraeli legfelsőbb bíróságnál. Beadványukra válasz azonban egyelőre nem érkezett.

Az idegengyűlölet tetőfoka

A Haifa Egyetem szociológiai intézetének kutatója, Számi Szammúha tanulmányaiban riasztó adatokat hozott nyilvánosságra az Izraelben tomboló rasszizmusról. A zsidók 65%-a elutasítja az arabokkal való együttélést. Ezzel szemben az 1948-as határokon belül élő palesztinok 67% nem talál kivetnivalót abban, hogy kevert kevert negyedekben éljen. A zsidók 65% potenciális veszélyt lát az arabokban az államra nézve, mivel azok meg akarják változtatni Izrael zsidó jellegét és inkább a demokratikus karakter kialakítását támogatnák.

Egy másik intézmény, a Társaság az Állampolgári Jogokért Izraelben adatai szerint idén 100%-kal nőtt az idegengyűlölet az izraeliek körében. A számkivetettség azonban nem csupán az arabokat sújtja. Az oroszországi és az etióp zsidókat ugyanúgy másodrendű állampolgároknak tekintik.

Az arabokat és más, kisebbségi zsidó csoportokat sújtó rasszizmus már évek óta az izraeli társadalmi vita egyik központi kérdése. A megszállt területeken például vannak olyan útszakaszaok, ahová arab származásúak nem hajthatnak fel autójukkal. Az arabok életkörülménye általában sokkal rosszabb, mint a zsidóké, még az állampolgársággal rendelkezők is megkülönböztetéssel néznek szembe a hivatalos szervek részéről.

Az idegengyűlölet már hosszú évtizedek óta központi kérdése a zsidó államban folyó társadalmi vitának. Sulamit Aloni volt oktatási miniszter az egyik fő zászlóvivője annak a törekvésnek, hogy Izrael mondjon le zsidó jellegéről, és garantáljon egyenlő jogokat és lehetőségeket a területén élőknek. A politikusasszony gyakran hangoztatott véleménye az, hogy “amíg Izrael zsidó államként határozza meg magát, addig nem lehet demokratikus.”

Nincsenek megjegyzések: