2008. május 7., szerda

Kell egy újabb-régi zsinagóga

Valaki megkért, ne "basztassam" annyira a "hitben idősebb testvéreinket"... Rendben, egy pár napig, ha kibírom, nem is fogom. Feltéve, hogy nem követnek el újabb gyilkosságokat palesztin testvéreim ellen. Békülékenységem bizonyítékaként, álljon itt -alább- egy friss cikk...Mi a véleményetek róla? Cuki egy ország vagyunk nem? Cuki egy bűnös "fasiszta nép" vagyunk amely énekelve milliárdokat fog kiperkálni -valaki fog biztosan, a mi nevünkben- egy középkori zsinagóga kiásására....
Ásunk tehát, jó mélyre...
Hej-hó, hej-hó, mert mélyre ásni jó!


Ássuk ki a Mátyás-kori nagyzsinagógát!

fordult felhívással a civil kezdeményezésként alakult Társaság a Középkori Eltemetett Zsinagóga Feltámasztásáért. A kezdeményezést a szervezet a múlt héten jelentette be a Magyar Tudományos Akadémián.

"Magántámogatásokkal és állami pályázatok révén kell feltárni a Budai Várban található nagyzsinagógát" - mondta Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (volt) elnöke. Szerinte a zsinagóga nemcsak a hazai zsidóság számára képez értéket, de egyben a magyar és európai kultúrának is szerves része.

Vizi E. Szilveszter ismertetése szerint a Táncsics Mihály utcában található zsinagóga, amely öt méter mélyen található, kétszer nagyobb, mint a világhírű prágai. "Óriási turisztikai vonzereje lenne" - emelte ki az MTA (volt) elnöke. "Négy méter magasságig teljes épségben fennmaradt. Néhányan összeálltunk, hogy megmentsük a zsidóság e hihetetlenül becses emlékét, amely ugyanakkor emlékeztet Mátyás korára, a reneszánszra" - hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter. Tájékoztatása szerint a munkálatok - egy askenázi múzeum létrehozásával együtt - mintegy félmilliárd forintba kerülnének.

Mint Vizi E. Szilveszter kifejtette, a Magyar Tudományos Akadémia támogatja a kezdeményezést, s a szükséges források egy részét a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében benyújtott pályázattal szeretné biztosítani. A Társaság a Középkori Eltemetett Zsinagóga Feltámasztásáért közleménye szerint a Zolnay László régész és Scheiber Sándor által 1964-ben feltárt, dokumentált nagyzsinagóga a Táncsics Mihály utca 23. számú ház Babits Mihály sétány felőli előkertje alatt van betemetve.

Az 1461-ben épült kéthajós, középen három oszlopos, csúcsíves boltozatokkal lefedett, gazdagon tagozott nagyméretű késő gótikus csarnok külmérete 26,26 x 10,73 méter. Építői feltehetőleg a királyi udvari építőműhely mesterei voltak. A zsinagóga ebben a formában 1526-ig működött, amikor a győztes török szultán Buda teljes zsidó lakosságát Törökországba szállíttatta. Az 1530. évi ostrom idején az elhagyott épület boltozatai beomlottak, és a visszatérő zsidók csak 1541-ben tudták ismét használhatóvá tenni. Mivel a törökkori Budán nem voltak megfelelő mesteremberek boltozatok készítésére, fagerendás födémmel fedték le a teret.

Buda 1686-os visszafoglalásakor az ostromló katonák a zsinagógát felgyújtották, és az összeomló épület maga alá temette mindazokat, akik a templomba menekültek. Az ostrom után beköltöző új lakosok azután az épület romjait teljesen betemették.

1964-ben véletlenül fedezték fel a maradványokat. Kiderült, hogy a templom középkori padlószintje 4,40 méterrel van lejjebb a jelenlegi terepnél, felette egyáltalán nincs épület, így falai átlagosan 4 méter magasságig megmaradtak a gazdag tagozású középoszlopokkal együtt. A megkezdett ásatásokat és a zsinagóga helyreállítását azonban pénzügyi és politikai okokból akkor nem lehetett folytatni, így mindent vissza kellett temetni, a kiemelt faragott kő- és egyéb leletanyagot múzeumi raktárakba kellett szállítani.

"Ma a Reneszánsz Év okán ezt a rendkívüli történelmi, kegyeleti és művészeti értékű műemléket fel kell tárni, és helyre kell állítani" - hangsúlyozza a Társaság a Középkori Eltemetett Zsinagóga Feltámasztásáért.

Három megjegyzés tőlem:

1. a török elvitte a teljes zsidó lakosságot.... (hűm, érdekes, nagyon érdekes...akkor most a török is náci-fasiszta-hungarista vagy mi?)
2. nem voltak megfelelő mesteremberek...boltozatok... (uhum, érdekes, és a dzsámik boltozata? pl. Pécset?)
3. ostromló katonák...felgyújtották a templomot? (hűm, uhum, eszembe jut: kik voltak és mit akartak...és az összeomló épület maga alá temette mindazokat, akik a templomba menekültek...na de kiket? mert ha a török elvitte mind...akkor?

Ciki a Vizi, tény, és ciki az ásás, és a fél milliárd, de ciki a cikk is, az bizony!


R-F.E.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia,Testvérem!
A hànyinger kerülget,hogy minden nap(!) arról kell olvasnom,hollokoszt így,kàrpotlàs ùgy,segélyezés,jóvátétel...
Ködös történelmi emlékeimben nem szerepelt a gonosz török szultán àlltal vonatokra rakott zsidóságról egy àrva szó sem.Arra viszont kifejezetten emlékszem,hogy a törökök oldalàn harcoltak a visszafoglalàs ellen.Tehát az őket elgázosítókkal karöltve az őket felszabadítani akaró egyesitett keresztény hadak ellen! Ezek után biztos nem véletlenül került fàklya a tetőre! Hoppà,a törököknek nem kellene jóvátételt fizetniük a vonatokra rakott zsidók után,akiket a 1526-ban a szultán parancsàra valami déli krematóriumhoz vittek?
Azt mondom:-hajrá,ássuk ki!Ha kell ingyen és bérmentve!Mennyien férnek majd bele? Remélem 60 Millióan! Aztàn mehet a fàklya ùjfent a tetőre!
Bízzunk Istenben és tartsuk szàrazon a puskaport!
Ölellek

Névtelen írta...

Szia Edu !

Hányinger !!! nincs más problémájuk , "fasiszta" országba zsinagógát ?

K