2008. augusztus 29., péntek

Érlelődik az újabb balhé?

.
Dmitrij Rogozin Oroszország állandó NATO-képviselője szerint az ukrán vezetőség spekulálni próbál a kaukázusi tragédián.
Juscsenko politikai „bónuszpontokhoz” igyekszik jutni, amivel elképzelése szerint felgyorsíthatja Ukrajna NATO-integrációjának a folyamatát. Az ország azonban erre abszolút nem áll készen, orosz adatok szerint az állampolgárok 2/3-a ellenzi a csatlakozást. Juscsenko a tűzzel játszik, hiszen már rég elveszítette népszerűségét Ukrajnában, álláspontjával pedig csak lejáratja magát, mint politikus – jegyezte meg a politikus.

Juscsenko, aki mint Saakashvili, grúz kollégája, Soros György szárnyai alól kibújva, és annak hathatós pénzügyi támogatásával lett Ukrajna első embere

A Podrobnosti.ua internetes hírportál újságíróinak arra a kérdésére, hogy „megvédené-e” Oroszország a krími oroszokat, úgy ahogy ezt Dél-Oszétiában is tette, Rogozin azt válaszolta, hogy az orosz vezetőségnek alkotmányos kötelessége megvédeni az orosz állampolgárok biztonságát, és ezt meg is teszi, éljenek azok a jegesmedvék között, Afrikában, az USA-ban, vagy a Krímen.A kaukázusi háború még nem fejeződött be, a grúziai eseményekhez hasonló veszély fenyegeti Ukrajnát is. A posztszovjet határokat újra felülvizsgálhatják, és úgy tűnik, hogy Ukrajna területi egységét és sérthetetlenségét sem garantálja senki és semmi – jegyezte meg korábban Juscsenko, és hozzáfűzte, hogy az euroatlanti biztonsági rendszerbe való belépés az egyetlen módja annak, hogy megvédelmezzük családunk, gyermekeink és unokáink életét és jólétét.

Ukrajna addig nem tervezi leállítani, sem csökkenteni a hadfelszerelés eladását Grúziának, amíg nem születik egyértelmű döntés az ügyben – jelentette ki az UkrExport igazgatója Szergej Bondarcsuk.

A kérdésre, hogy pontosan milyen fegyverekről van szó, Bondarcsuk azt válaszolta, hogy ez csakis kizárólag a grúz igényektől függ.

A Podrobnosti.ua internetes hírportál információi szerint Grúzia nem rendelt fegyvereket Ukrajnától a fegyveres konfliktus után.

A grúziai fegyverexport a teljes exportmennyiség 6%-át teszi ki, az oroszországi 28%-át.

Az ENSZ szerint Ukrajna Grúzia egyik legfontosabb fegyverellátója. Tbiliszi ezenkívül Izraeltől , Bulgáriától, az USA-tól, Csehországtól és Lengyelországtól is vásárol fegyvereket.

Eduard Kokoiti dél-oszét elnök és Oroszország korábban többször vádolta Ukrajnát törvényellenes fegyverkereskedelemmel.

A dél-oszét elnök Eduard Kokoiti véleménye szerint nemcsak a grúz elnököt Mihail Saakasvili-t terheli a felelősség az oszét lakosok meggyilkolásáért, hanem azon országok államfőit is, akik fegyvereket adtak el Grúziának.

Kokoiti többek között Viktor Juscsenko ukrán államfőt is népirtással vádolta meg.

Forrás: Kárpátinfo.net

.

Nincsenek megjegyzések: