2008. szeptember 11., csütörtök

Kormánypártiak és az ellenzék összecsapása: több tucat halott észak-Boliviában

.
Hírcsokor a Bolíviai helyzetről -Friss hírek!

Branko Marinkovic a kormányt vádolja az összetűzések kiprovokálásával

Eddig 16 halottról érkezett hír. Összetűzések az autonómiapartiak és kormánypárti fegyveresek között. Mindkét fél azzal vádolja a másikat a lövöldözés kiprovokálásával. A Santa Cruz-i polgári mozgalom vezetője Branko Marinkovic bejelentett: bizonyítékai vannak, civilnek öltözött katonák lőttek a civilekre a Pando-i tartomány egyik legészakibb csücskében, Porvenir nevű helységben.

-Közben Hugo Chavez venezuelai elnök bejelentette, ha megbuktatják, vagy megölik cimboráját, Evo Moralest, a jelenlégi bolíviai elnököt "ez olyan mintha zöld fényt kapnék, bármilyen fegyveres mozgalom megtámogatására", hozzátette "ha megbuktatnak egy legitim népi kormányt bárhol latin-Amerikában, jobb ha tudják...jogot formálunk ahhoz, hogy akár erő bevetésével, vissza helyezzük a legitim kormányt az őt megillető helyre", és még azt is mondta "És azt is jó ha tudják, a szomszédos országok, és a szomszédos országok kormányai, hogy mi nem fogunk úgy meghalni mint Simon Bolivar (Santa Mártában) vagy mint Salvador Allende (a La Moneda palotában Santiago de Chilében"

A keresztapa és cimborája
-Santa Cruzban, holnaptól nem lesz oktatás az iskolákban, a bizonytalanság és a biztonság hiánya miatt.
-Az Argentínába vezető gázvezetéket Yacuiba-ban (Dél-Bolívia) elzártak. Nem megy gáz a szomszédos országba. Akadályozva működik a másik irányban -Brazília-felé- a gáz export, miután, még nem tisztázott körülmények között -a kormány az ellenzéket vádolja robbantással, az ellenzék pedig a kormányt vádolja ugyanevvel- fölrobbant az egy elosztó szelepe.
.

Nincsenek megjegyzések: