2008. szeptember 12., péntek

Friss hírek: nagykövetek kiutasítása láncreakcióban

.
Az USA kiutasította Bolívia nagykövetét


Kiutasította az Egyesült Államok csütörtökön Bolívia washingtoni nagykövetét, válaszul arra, hogy a latin-amerikai ország előző nap ugyanígy járt el a La Paz-i amerikai nagykövettel szemben. Sean McCormack amerikai külügyminisztériumi szóvivő bejelentette: a tárcához bekérették Gustavo Guzman bolíviai nagykövetet, és tudatták vele a döntést. Evo Morales baloldali bolíviai elnök szerdán azzal vádolta Philip Goldman La Paz-i amerikai nagykövetet, hogy összejátszik a konzervatív bolíviai ellenzékkel és kormányellenes tüntetéseket szít. Eddig nyolc halálos és 34 sebesült áldozatot követeltek kormánypárti és kormányellenes csoportok összecsapásai a dél-amerikai országban.

Megjegyzés:


Az MTI mindig lemarad...már 10 a halottak száma, valamint durván is szokott tévedni mint ez esetben is: az amerikai nagykövetet nem Philip Goldman-t hanem Philip Goldberg-nek hívják.

Philip Goldberg életrajza az Amerikai Külügyminisztérium honlapján



Venezuela is kiutasította az amerikai nagykövetet


Venezuela kiutasította az Egyesült Államok caracasi nagykövetét, egyúttal hazahívja saját washingtoni külképviseletének vezetőjét - jelentette be a latin-amerikai ország elnöke. Hugo Chávez helyi idő szerint csütörtökön jelentette be döntését, amelynek értelmében Patrick Duddy amerikai nagykövetnek három napon belül távoznia kell az országból. A baloldali venezuelai elnök - az Egyesült Államok politikájának kérlelhetetlen bírálója - ezzel szolidaritást kíván vállalni a szintén baloldali Evo Morales bolíviai elnökkel, aki szerdán utasította ki a La Paz-i amerikai nagykövetet. Az Egyesült Államok válaszul Bolívia washingtoni nagykövetét utasította ki.

Rövid kommentár:


Hugo Chavez ezzel semmi mást nem bizonyított minthogy alkalmatlan vezető, és karokat okoz saját országának. A tegnap Caracas mellett, egy légi bázison leszállt két orosz hadászati bombázó tovább fog állni. A tervezett venezuelai-orosz közös hadgyakorlatnak majd vége lesz. És Venezuela ott marad majd ahol eddig is volt: a nyugati féltéken.
Diktátorok, elnökök, népvezérek jönnek és mennek. Ez is menni fog. Bolíviái koka termelő nagy cimborájával együtt.


Forrás: MTI
.

Nincsenek megjegyzések: