2009. január 28., szerda

Bella Árpád: Az IMF diktál, lovat a FIDESZ alá...

már feloszlatható a Parlament

Alig két héttel azután, hogy a Nemzetközi Valutaalap első embere szükségszerű látogatását megtette Budapesten, a FIDESZ a mai napon bejelentette, hogy kezdeményezi az országgyűlés feloszlatását. Egy olyan bejelentést tett a legnagyobb, ellenzékinek nevezett párt, amelyet már jóval korábban meg kellett volna tenni, csak eddig nem volt erre felhatalmazása. Persze nem a szavazóitól nem kapta meg azt, hanem külföldi helytartóitól.

Dominique Strauss-Kahn magyarországi látogatásakor találkozott a FIDESZ vezetőivel is. Ha valaki azt hiszi, hogy ez pusztán formalitás, akkor nagyon téved. Az IMF vezér biztos akart lenni a dolgában, vagyis abban, hogy befektetett pénzüket visszakapják. Azonban számára is egyre világosabbá vált, hogy rossz lóra tett, és ugyan egy kicsit későn, de valószínűleg rájött arra, hogy a gyurcsányi banda őket is palira vette. Ezért nagy hirtelen, kapkodva és ijedten, rohant Gyurcsányhoz és Veresshez, akik természetesen megnyugtatták arról, hogy minden körülmények között visszafizettetik az országgal a felvett hitelt kamatostul.

Az úgynevezett magyar kormánnyal történt tárgyalások nyomán az eredményességet bizonyítva, pozitív nyilatkozatok láttak napvilágot mind a gyurcsányi apparátus, mind Strauss-Kahn részéről.

“Magyarország jövője forog kockán, nemcsak a mostani válságot, hanem fontosabb kérdéseket is meg kell oldania. Örülök annak, hogy fejlődnek a dolgok Magyarországon, persze mindannyian aggódva figyeljük a jövőt, mivel a globális előrejelzések meglehetősen szomorúak. A kilátások nem rózsásak, a fennálló problémák az egész világon szinte azonosak” – jelentette ki az IMF vezére még január 13-án. (Trendlines.hu)

Strauss többek között arról is szólt két héttel ezelőtt, hogy a forint egy elvárható szinten stabilizálódott. Azóta láthattuk, hogy ez egyáltalán nincs így, a forint folyamatosan és biztosan veszít értékéből, ami a belső gazdaság kiszámíthatatlanságának és a rossz gazdasági teljesítménynek a bizonyítéka.

Gyucsány a szokásos kántáló szövegét elmormolta az újabb reformokról, melyeket a következő hónapokban végre kell hajtani, ami az ő olvasatában csak egyet jelenthet. Azonban valamennyi gazdasági szakember tudja, hogy ekkora méretű restrikció már rendkívül kártékony és nagyon nehezen visszafordítható folyamatokat gerjeszt, mely nem lehet garanciája az IMF elvárásainak.

Strauss-Kahn puhatolózott a parlamenti álellenzéknél is, mert ugyebár, ha nincs ló, jó a szamár is és a szükség is törvényt bont. Minden valószínűség szerint ezeken a tárgyalásokon a FIDESZ vezetőit biztosította arról, hogy hamarosan lesz mit keresniük a hatalom rúdjánál, de ehhez az áldást még meg kell kapniuk. Az áldás megérkezett, az álellenzék az elkövetkezendő napokban harsogni fogja a parlament feloszlatásának szükségességét és nagy valószínűséggel meg is történik az, amire még eddig nem volt példa az elmúlt tizenkilenc esztendőben, jöhetnek az előrehozott választások.

Kényszerűség szülte ezt a megoldást a FIDESZ részéről, de nem a nemzeti kényszerűség, hanem a Nemzetközi Valutatalap elvárásai. Közben a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, ha ma lennének a választások, csak kétpárti lenne a parlament. A törpepártok egy százalékon állnak és a nagy nyilvánosság által elérhető elektronikus médiumok természetesen szót sem ejtenek a Jobbikról, melynek jelenléte egyre kínosabb és nyomasztóbb a narancspárt számára.

A közvélemény-kutatási adatok tudatosan nem jegyzik a Jobbikot, hiszen egy választás alkalmával ez akár bizonyítási alapot is adhat a választást szervező jelenlegi parlamenti pártoknak a választási eredmények meghamisítására a Jobbik parlamentbe jutásának meghiúsításához. Három párt esetén ugyanis nem valószínű, hogy koalíció nélkül lehet kormányozni az országot. Az pedig, hogy a FIDESZ akár az MSZP-vel, akár a Jobbikkal koalícióra lépjen, felér számára egy történelmi vereséggel. Ezt megkockáztatnia életveszélyes.

A hatalom azonban kell a FIDESZ-nek, de csak abban az esetben kaphatja meg, ha kitartói engedélyezik ezt neki. A szemafor pedig villog és úgy tűnik hamarosan zöldre is vált.

Bella Árpád

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó írás, kár, hogy nem jött be a jóslat:

http://index.hu/politika/belfold/nonew553/