2008. május 14., szerda

Al Nakba - 60 éve történt a deir yassini vérengzés



Zsidó terrorcsoportok áldozataira emlékezünk

Egészen pontosan 60 esztendeje, 1948. április 9-én, a kora reggeli órákban a Menachem Begin vezetése alatt álló Irgun zsidó fegyveres csoport, továbbá a Jitzhak Samir vezette Stern Gang elnevezésű zsidó terrorszervezet megtámadta Deir Yassin palesztin települést. A faluban 750 ember lakott.

Az akció annál is inkább váratlan volt, mivel Der Yassin kívül esett az 1947-es ENSZ határozat nyomán Izrael részére juttatott terület határain. A falu lakói békés palesztin földművesek voltak.

Hozzávetőleg 250 asszony, férfi és gyermek esett áldozatul az esztelen vérengzésnek. Sokakat megkínoztak és megerőszakoltak. Természetesen nem csak Deir Yassinban történtek kegyetlenkedések. Izrael állam megalapítása idején, 1947/48-ban, több ezer palesztint mészároltak le, és 700-800 ezren kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. Ez volt a palesztinok számára az Al-Nakba - vagyis a katasztrófa. Maguk a menekültek, illetve utódaik - számuk immár közel 5 millió - a mai napig nem térhettek vissza otthonaikba.

A deir yassini vérengzések tetteseit soha nem büntették meg. Sőt, az öldöklést végrehajtó két izraeli terrorcsoport vezére, Begin és Sharon, tetteik jutalmául a miniszterelnöki székbe is beleülhettek. A palesztin nép elleni kegyetlenkedések pedig tovább folytatódnak. A konfliktusnak nem látni a végét. Ezen a vészterhes napon kötelességünk emlékezni és emlékeztetni az áldozatokra!

P.O.

Avraham Stern

Menachem Begin, a fő terrorista zsidó gyilkos

Forrás

Nincsenek megjegyzések: