2008. június 30., hétfő

Irán célba vette az izraeli nukleáris központot

Brit lapértesülés szerint Irán ballisztikus rakétákat helyezett indítási pozícióba

Irán ballisztikus rakétákat helyezett indítási pozícióba, és az egyik valószínű célpont az izraeli Dimona nukleáris központja - írta meg nem nevezett védelmi forrásokra hivatkozva a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap értesülései szerint a kétezer kilométert meghaladó hatótávolságú Sahab-3B rakéták előkészítésének előzménye a Földközi-tenger felett minap végrehajtott, nagyszabású izraeli légi hadgyakorlat volt. Ez sokak szerint az iráni atomlétesítmények lebombázásának próbája volt - áll a cikkben.

A The Sunday Times forrásai szerint Irán azt tervezi, hogy bármely támadás esetén a dimonai nukleáris központra mér megtorló rakétacsapást.

E létesítményről általánosan úgy tartják, hogy itt készülnek a feltételezett izraeli nukleáris fegyverek, amelyek létét mindazonáltal az izraeli kormány hivatalosan még sosem ismerte be.

A The Sunday Times úgy tudja: George Bush amerikai elnök jóváhagyta Izrael bekapcsolását abba az infravörös műholdas figyelőrendszerbe, amely másodpercek alatt észlelné a Sahab rakéták esetleges elindítását.

Egy másik nagy vasárnapi brit lap, a The Observer azt írta: Ehud Olmert izraeli kormányfő a minap jeruzsálemi hivatalában fogadta azt a vezető katonai szakértőt, aki a francia segítséggel épülő, Osirak típusú iraki atomerőmű 1981-ben végrehajtott lebombázásának terveit is kidolgozta.

A "találkozót ismerő források" szerint Olmert azt tudakolta meg Aviam Szelától, hogy milyen hatékonyságú lenne az iráni atomlétesítményekre mért hasonló csapás.

A The Observer riportja szerint az utóbbi időszakban Izraelben járt szakértők és újságírók "azzal a meggyőződéssel térnek vissza, hogy az ország háborúra készül".

Izraeli harci repülőgépek tavaly megsemmisítettek egy szíriai létesítményt, amely állítólag észak-koreai segítséggel épülő atomreaktor lett volna; a támadásban londoni értesülések szerint számos észak-koreai szakértő is meghalt.

A The Sunday Times tavaly szeptemberben, név nélküli forrásokat idézve azt írta: izraeli kommandósok még a rajtaütés előtt észak-koreai eredetű nukleáris alapanyagokat zsákmányoltak a később lerombolt szíriai létesítményből.
MTI

Nincsenek megjegyzések: