2008. augusztus 9., szombat

Grúz-orosz háború van

Orosz repülőgépek grúz állásokat bombáztak szombaton. Teljesen lerombolták Pori kikötőjét, ahol egy fontos olajvezeték volt. A grúz és az orosz hadsereg Dél-Oszétiában szárazföldi harcot vív, Gori közelében a legsúlyosabb szombat délelőtt a helyzet.

Orosz-grúz háborúvá fajult a dél-oszét konfliktus. Szombaton az orosz légierő több helyen is bombázott grúz területeket. Nem csak a szakadár Dél-Oszétiában, hanem az ország belsejében is.

A legsúlyosabb orosz csapás Pori kikötőjét érte. A Fekete-tengeri kikötőt porig bombázták. Pori stratégiailag nagyon fontos hely, ide érkezik ugyanis az azeri olaj. Grúziában néhány éve adták át azt a vezetéket, ami Baku környékéről Törökország felé vitte az olajat, a beruházásban komoly amerikai érdekeltség volt. Az olajszállítás most megszűnhet.

Az oroszok több katonai bázist bombáztak Grúziában, a főváros, Tbiliszi közvetlen környékén is. A grúz hatóságok újabb Tbiliszi elleni támadásokra készülnek, ezért kiürítették a kormányépületeket.

Casus belli

Grúzia: Mikhail Szakasvili grúz elnök szerint csütörtökön a jogsértő állapot felszámolására indítottak akciót Dél-Oszétia ellen. A szakadár állam szerinte 1992 óta Moszkva közvetlen irányítása alatt áll, amúgy pedig csempészközpont. Az orosz beavatkozást független országa elleni inváziónak, agressziónak minősítette, ami ellen országa önvédelemre rendezkedik be.

Oroszország: Szergej Lavrov külügyminiszter szerint Grúzia brutális támadást intézett polgárai - és mivel a déloszétok szinte valamennyien orosz állampolgárok is - Oroszország állampolgárai ellen. Etnikai tisztogatásokról és az orosz békefenntartókat ért támadásokról beszélt. A bevonulás indokaként békefenntartóik megvédését hozta fel.

Közben tovább folynak a harcok Dél-Oszétiában. Az eredetileg Grúziához tartozó, ám 1992-ben kivált tartomány szakadár csapataival rendszeresen összetűzött az utóbbi időben a grúz hadsereg. Csütörtökön nagy támadást indítottak a grúzok a régió fővárosa, Chivali ellen. Oroszország pedig beavatkozott az oszétok oldalán.

A szárazföldi összecsapások egyik gócpontja a főváros, Chivali, szombat délelőtt is. A grúz kormány azt állítja, hogy lényegében elfoglalták a város nagy részét, de az orosz erőkkel továbbra is harcolnak a település határában.

Különösen heves harcokról szólnak a hírek Gori környékéről. Sztálin szülővárosa 50 kilométerre van Chivalitól, és itt a grúz hadseregnek van fontos támaszpontja. Az orosz légierő ezt a környéket is bombázta és, az oszét hadsereg is támadja a vidéket.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken hiába tárgyalt a háborúról, nem tudtak határozatot hozni. Az USA, Franciaország és Nagy-Britannia az oroszokat hibáztatbá az erőszak elszabadulásáért, míg Oroszország a grúzokat elítélő határozatot akar. Az amerikai külügyminiszter felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben Grúzia területi épségét. Tbiliszi környékén mintegy száz amerikai katona van, ők a grúz hadsereg kiképzésében vettek részt.

Az oszét hatóságok 1400 civil oszét halt meg eddig. Az oroszok 15 katonát vesztettek állításuk szerint. A grúz kormány eddig 30 grúz halottat ismert el.

Így látják a biztonságpolitikai szakértők
Svante Cornell Grúzia-szakértő, a stockholmi Institute for Security and Development Policy munkatársa: A mostani fegyveres válság kirobbanását Koszovó függetlenné válásával, a NATO bukaresti csúcstalálkozójával és némileg az Oroszországban lezajlott belső hatalomváltással lehet összefüggésbe hozni.

Oroszország felismerte: Európa jelenleg vonakodik attól, hogy magára haragítsa Moszkvát, az Egyesült Államok pedig éppen a közelgő elnökválasztással van elfoglalva, és kihasználta ezt a kedvező pillnatot a magabiztos fellépésre Dél-Oszétiában. Függetlenül attól, hogy közvetlenül melyik fél indította el a most zajló eseményeket, Oroszország álláspontja világos: nem is próbálja leplezni, hogy ellenőrzése alá akarja vonni a vitatott területeket.

Christopher Langton, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének (IISS) védelmi elemzője: Különös, hogy eddig fajult a konfliktus, tekintettel arra, hogy Grúzia lépésével kockára teszi a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való közeledési törekvéseit.

Pavel Felgenhauer biztonsági elemző: Ha Oroszország intenzív bevatkozást tervez, akkor a térségben hosszú, véres háborúra kell felkészülni, amelynek ebben a pillanatban lehetetlen megjósolni a kimenetelét. Mindössze egyetlen szárazföldi út köti össze Oroszországot Dél-Oszétiával, nincsenek a térségben a katonai repülőgépek bevetéséhez szükséges felszállóhelyek és a hó várhatóan októbertől májusig lezárja majd a hegyi átjárókat. Mivel Dél-Oszétia földrajzilag elszigetelt Oroszországtól, "logisztikai rémálom" lenne Moszkva számára ellenőrzés alá vonni és megtartani a szakadár térséget a grúz hadsereggel szemben.

Adam Hug, a Foreign Policy Centre munkatársa: Most még mindkét félnek lehetősége lenne arra, hogy visszalépjen. Bár fennáll a széles körű fegyveres válság kockázata, egyik oldalnak sem áll érdekében, hogy közelharcra kerüljön sor. Valószínűtlen, hogy a jelen körülmények között az Egyesült Államok Grúzia oldalán beavatkozna a válságba.

2008. 08. 09. 00:00- A grúz erők felújították a Chinvali elleni tüzérségi támadásukat - közölte pénteken este Marat Kulahmetov, a kaukázusi orosz békefenntartó erők parancsnoka. A tábornok a Vesztyi orosz hírtelevíziónak nyilatkozva azt állította, hogy a grúzok nagy kaliberű lövegekkel lakónegyedeket vettek tűz alá. Áldozatokról egyelőre még nem tudni, de a támadás hevessége nagyjából a korábbiakkal egyenlő. Az orosz légierő csapást mért a Fekete-tenger partján lévő Poti grúz kikötőre és a közeli Szenakiban lévő katonai támaszpontra - közölte hajnalban Alekszandr Lomaja, a grúz nemzetbiztonsági tanács titkára. "Tudomásunk szerint az oroszok civil és gazdasági létesítmények bombázásába fogtak - mondta Lomaja, aki szerint Mihail Szaakasvili grúz elnök hamarosan rendkívüli állapotot vezet be a Kaukázuson túli országban.
2008. 08. 08. 15:00-24:00 Péntek délután háromkor orosz páncélosok lépik át az orosz-grúz határt. Moszkva indoklása szerint a 150 páncélos békefenntartóik megsegítésére indult. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint a grúz békefenntartók orosz társaikra támadtak. Az orosz sajtójelentések szerint tíz orosz békefenntartó életét vesztette. Grúzia agresszióval vádolja Oroszországot és önvédelemre készül. Orosz gépek grúz célpontokat bombáznak. A dél-oszét kormány több száz civil áldozatról, Lavrov orosz külügyminiszter etnikai tisztogatásokról beszél. Bővebben>>

2008. 08. 08. 00:00-15:00 A grúz kormányerők páncélosai reggelre körülzárják a dél-oszét fővárost, Chinvalit. Oszét források szerint a támadásnak civilek is áldozatául estek. Grúz források szerint az orosz hadsereg is bekapcsolódott a harcokba. Dél körül a grúz kormány háromórás tűzszünetet hirdet, hogy a civil lakosság elhagyhassa az ostromlott Chinvalit. Oroszország Dél-Oszétia függetlenségének elismerésével fenyegetőzik.
Bővebben>>

2008. 08. 07. Grúzia támadást indít az ország északi részén fekvő, 1992. óta de facto független, de senki által el nem ismert szakadár tartomány, Dél-Oszétia ellen. A szakadárok és a kormányalakulatok között 2004. óta gerjed a feszültség. Grúzia 2007-ben korlátozott katonai akcióval már visszafoglalta a szakadár területek egyharmadát, itt oszét vezetésű közigazgatást állított fel. A csütörtöki támadást az ország alkotmányos rendjének visszaállításával indokolták. Bővebben>>

A konfliktus háttere
A grúzok és az oszétok többszáz éves közös történelmük javában békében éltek együtt, 1918-21 között háborúztak csupán, amikor az oszétok a bolsevikokat, a grúzok a mensevikeket támogatták az orosz polgárháborúban. A Szovjetunió szétesését megelőzően, 1989-ben azonban mindkét népben felerősödött a nacionalizmus. Az oszétok még a Szovjetunió felbomlása előtt függetlenné nyilvánították magukat, majd Grúzia függetlenedésekor orosz támogatással ki is vívták területi függetlenségüket. 2004-ig béke volt, ekkor a 2003-ban, a rózsás forradalomban hatalomra került Mikhail Szakasvili elkezdte kampányát Grúzia területi egységének helyreállításáért.
Bővebben>>




Index.hu

Nincsenek megjegyzések: