2008. május 25., vasárnap

Elvertek a szocialistákat, elkergették a rendőröket...Bolíviában. Friss hír!

Leverve és elverve. Parasztok és a MAS tagjai (Mozgalom a Szocializmusért - kormányzó párt) térden állva bocsánatot kellett kérniük mert el akartak foglalni Sucre-t (Bolívia történelmi fővárosa). Elégették a vörös poncho-ikat.

Evo Morales, Chavez legjobb barátja és Fidel Castro egyik legjobb tanítványa nem tudott eljutni a tervezett kormányparti nagygyűlésre, a Patria stadionba,

A dühös tömeg (polgárok, diákok) elkergette a rendőrséget, majd amikor a kormány utasítására a hadsereg erre kijelölt egységei megkíséreltek utat nyitni a stadion felé, hogy az elnök (Soros György feltételezett üzlettársa és egykori védence) elmondhassa beszédét, a tömeg a hadsereget is elkergette. Az Sucre-i polgárok dinamit rudakkal, kövekkel és más erre alkalmas eszközökkel megtisztította a történelmi főváros belső negyedeit, majd nekiiramodtak az egyik közeli hegyen gyülekező, ott barikádokat emelő kormánypárti parasztok ellen, itt foglyokat is ejtették, a többit elkergették.

Az összecsapásoknak több sérültje van, köztük rendőrök, a hadsereg egyik tisztje és néhány katona valamint a szélsőbaloldali, rasszista (indián származású) elnök hívei is szép számmal.

A város és környékén a feszültség -az összecsapások befejeztével is igen magas. Sucre-t körülölelő kormányparti települések most azzal fenyegetőznek, elvágják a víz és áram vezetékeket a tartomány székhelytől.

Az előzményekről:

A Bolíviai helyzet - Előzmények - Korábbi cikkeim a témában

Rózsa-Flores Eduardo:
Tűzvész előtt dél-Amerika szívében

Baloldali „puccs” a parlament ellen Bolíviában

Evo Morales bennszülött bolíviai New York-i vacsorája Sorossal, a "magyar" multimilliomossal.

Aktuális! Santa Cruz-i népszavazáshoz háttéranyag

Bolívia - Egy kis háttéranyag,
a várható események megvilágítására…

Kik a terroristák? Who are the terrorists? Quienes son los terroristas?

A mai kérdésem: az elmúlt hónapok eseményei világosan jelzik a terebélyesedő elégedetlenséget a kormány intézkedéseivel szemben. Bolívia történelmére jellemző, hogy mindig adódik egy utolsó csepp...Ilyenkor a nép a saját kezébe veszi a sorsát.

Mint fent leírt helyzetből világosan látszik: nincs az a rendőrség, nincs az a hadsereg, amelyet nem lehetne elkergetni...Nincs az az elnök vagy kormány, amely a végtelenségig helyen tudna maradni a polgárok akaratával szembe.

Tanulság? A kedves olvasóimra hagyom

Képgaléria

Kormánypártiak fogságban

Egyetemisták védőkíséretében a kivert katonaság
Sérült katona

A katonák a nép körében

Szocialistát vernek?

Elvetélt kisérlet

Utcai harc


Nincsenek megjegyzések: