2008. június 10., kedd

Oh, Magyarország, szegény Magyarország....


Orbán Viktor a parlament feloszlatásáról tárgyalna Fodorral?

„Kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed”


MNO
Ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, az elvezethet az előre hozott választásokig – jelentette ki Orbán Viktor hétfőn, aki levélben hívta tárgyalásra az SZDSZ frissen megválasztott elnökét. Orbán Viktor az SZDSZ elnökére bízta, hogy nyilvánosságra hozza-e a levelet, Fodor a Parlamentben a levél tartalmáról nem árult el semmit.

• Hajrá, Európa! Fogadjon az Eb eredményeire Orbán Viktorral + Képek

Orbán Viktor levélben tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. A Fidesz elnöke hétfőn egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre emellett arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament feloszlatásához, ami az előre hozott választások előfeltétele.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva azt mondta: az MSZP-t kivéve mindenkinek érdeke - beleértve az SZDSZ-t is -, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy. Hozzátette: előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több felének igen szavazatával feloszlatja önmagát.

A Fidesz elnöke azt mondta: e tárgyban írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ új elnökének, „aki ha úgy gondolja, ismerteti majd a levél tartalmát”. Orbán Viktor úgy vélte, abban az esetben, ha az SZDSZ valóban ellenzéki pártként viselkedik a jövőben, és hozzájárul a parlament önfeloszlatásához, akkor megvan a szükséges számú szavazat hogy ez bekövetkezzen.

„Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most. Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed” - mondta a Fidesz vezetője.

Annak kapcsán, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előrehozott választást, ha a pártok megállapodnak abban, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta: ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell, ezért is küldött levelet, amelyben „tisztázó” tárgyalásra invitálja az SZDSZ elnökét. (Fodor Gábor szombaton, SZDSZ-elnökké választását követően azt mondta, tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről.)

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva reménytelennek tartotta, illetve rendkívül csekély esélyt adott annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd miniszterelnököt. „Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné” - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha „visszasündörögne” a koalícióba.

A pártelnök három lehetőséget lát Magyarország előtt: vagy marad a kisebbségi kormányzás, vagy lesz egy „álkisebbségi” kormányzás, ahol az SZDSZ ellenzékben van, de kormánypártként viselkedik, vagy pedig előre hozott választást kell tartani, és meg lehet kezdeni „a válság felszámolását célzó válságkormányzást”. Hangsúlyozta: a kisebbségi kormány képtelen Magyarország súlyos válságát kezelni, és a legrosszabb válasz azokra a kihívásokra is, amelyekkel Európa szembesül, így élelmiszerárak és az energiaárak emelkedésére.

A korábban kiszivárgott beszédéből idézett adósság átütemezésről Orbán Viktor azt mondta, zárt körben és nyilvánosság előtt is ugyanaz a véleménye a magyar adósságkezelésről: szerinte az átütemezés kifejezetten reménytelennek tűnik, ezért ő maga mindig átszerkesztésről beszélt, amire polgári kormány alatt is volt példa. Ez azt jelenti, hogy a magas kamattal felvett értékpapírokat kiváltották alacsony kamatúakra, de ez csak akkor lehetséges, ha csökken az infláció és a jegybanki alapkamat, és van bizalom a kormány iránt - jelentette ki a Fidesz elnöke. Úgy vélte, ez nem adósság átütemezés, hanem az adósságkezelésnek egy teljesen elfogadott, nem rendkívüli eszközrendszere, amire szerinte szükség lesz.

Fodor nem beszélt a levél tartalmáról

„Valóban kaptam levelet és ezzel a párbeszéd elkezdődött” - mondta újságíróknak Fodor Gábor hétfőn a parlamentben. Hozzátette, hogy minden pártelnökkel találkozót tervez és a levélre válaszolni fog. Az SZDSZ szombaton megválasztott elnöke több kérdésre nem válaszolt, így a levél tartalmáról sem árult el semmit.

(mti)

Tiltakozás Fodor Gábor nyilatkozata, a népfelség elvének semmibe vétele, a népszuverenitás súlyos megsértése ellen!

A Szabaddemokraták ismét megmutatták igazi arcukat! Az újsütetű elnök, első nyilatkozatában megdöbbentő és egyben ijesztő kijelentéseket tett, úgymond feltételeket szabott. Már amennyire az egy százalékos parlamenti küszöbön, élet vagy a magyar közéletből való elenyészésük, végleges távozásuk mezsgyéjén tétován egyensúlyozó törpepárt- féle egyáltalán bármilyen követelésekkel állhat elő. Mert Fodor Gábor nem mást szab létünk, a többség megmaradásának, sorsunk végre saját kézbe vétele lehetőségének, mint teljes önfeladásunkat.

Ekként fogalmazva: "a SZDSZ akkor és csak akkor támogathatja az előrehozott választásokat, ha a pártok megállapodnak abban, hogy a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, nem módosíthatja a választási törvényt, nem módosíthatja az állampolgárságról szóló törvényt. Ezek azok a feltételek, amik biztosítják a jogállam sérthetetlenségét, ezek mellé kell állnunk, ha nem tartható a kisebbségi kormányzás. Amíg azonban a helyzet változatlan: ellenzéki párt vagyunk. Ellenzékben elvárjuk, hogy a kormány hozza nyilvánosságra cselekvési programját. Ha a kormánynak nincs ilyenje, adjuk értésére: erre a cselekvési programra az országnak sürgős szüksége van, adjuk a kormány értésére: az SZDSZ csak tárgyalóképes kormánnyal szemben tud konstruktív ellenzéki párt lenni, ennek híján az ország sodródik, ennek híján reménytelen a kilábalás!"

Nem más ez, mint a népfelség elvének semmibe vétele, a népszuverenitás súlyos megsértése, idegen érdekek kiszolgálása, szálláscsinálás, az állampolgárok szabad véleményalkotási jogának, a szólásszabadságnak a lábbal tiprása.

Egy százalékos, a magyar nemzetnek-népnek lassan két évtizede felbecsülhetetlen károkat okozó pártféle ilyen feltételt nem szabhat. Kiváltképp súlyos egy jogásztól ebben a szövegkörnyezetben jogállamról, annak sérthetetlenségéről nyilatkoznia.

Mindaz, amit Fodor Gábor a rá szavazók gyér táborával egyetemben közöl diktátum. A jogállamiság súlyos megsértése, amely ellentétes a magyar választók s a magyar nemzet érdekeivel. Az elszakított területeken élő nemzettestvéreink érdekeit is mélyen sértő feltételsorozat különösen megalázó sokat szenvedett és szenvedő, kisebbségi sorban élő nemzettársaink, Erdély, a Délvidék, a Felvidék és Kárpátalja magyarsága sem fogadhatja el ezeket a liberális kritériumokat.

Az Október 23. Bizottság Alapítvány az Ember Jogaiért leghatározottabban tiltakozik a pártelnök kijelentései ellen!

Felemeljük szavunkat s visszautasítjuk egy legitimitásáért még csak nem is küzdő anarchista párt diktátumát.

M.Szabó Imre
A z Október 23. Bizottság Alapítvány
az Ember Jogaiért
kurátora

Kedves Barátaim, tisztelt Címzettek!

Egyetértve M. Szabó Imre gondolataival, nem értem: az egyébként általam is nagyrabecsült Orbán Viktor miért akar tárgyalni az SZDSZ-es Fodor Gáborral?

Most lóg ki a lóláb, hogy sem a baloldal, sem a jobboldal nem kormányozhat nélkülük? Ez elég rémes!! Ha viszont nem így van, miért parolázik O. V. a Parlamentből kiesés előtt álló nemzetárulókkal?

Essenek ki végre! Tönkretették az iskoláink, az egyházaink életfeltételeit, a falvainkat, az egészségügyet, fiataljainkat megrontják a rossz példákkal, az egészségtelen buzik életfeltételeit erősítik, az agresszivitás, a korrupció, a műbalhék és a "koncepciós ügyek" tombolnak az országban. stb.

Folytassátok a sort barátaim! Mi folyik itt már megint? Miért akar Orbán Viktor tárgyalni Fodor Gáborral? Érthetetlen! Viktor öcsém, ezzel a (bal)lépésével nem ért egyet:

Frigyesy Ágnes
újságíró

Forrás: Nemzeti Hírháló

Nincsenek megjegyzések: