2008. június 10., kedd

Izraelnek nagyon fog fájni, ha megtámadja Iránt


Irán megtámadása elkerülhetetlen
annak atomprogramja miatt, fenyegetőzött a napokban az izraeli miniszterelnök-helyettes. Irán cserébe megígérte, hogyha Izrael támad, nagyon csúnyán elbánnak vele. Ám a párbeszéd egyes elemzők szerint nem egy háborús konfliktusról szól, a miniszterelnök-helyettes csupán népszerűségét akarja növelni, hogy ha úgy alakul, átvehesse Olmert kormányfő helyét.

"Fegyveres erőink készültségük tetőfokán állnak, és bárki fogna is olyan esztelen vállalkozásba, mint Irán megtámadása, a válasz nagyon fájdalmas lesz", reagált az iráni védelmi miniszter arra, hogy az izraeli miniszterelnök-helyettes pár napja elkerülhetetlennek nevezte az iszlám köztársaság elleni támadást.

Saul Mofaz azért vélekedett így, mert szerinte az ENSZ-szankciók láthatóan kudarcot vallottak és nem fosztották meg Teheránt attól a lehetőségtől, hogy atombomba-előállítására is alkalmas nukleáris technológiára tegyen szert. Mofaz, aki korábban az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, majd 2002 és 2006 között védelmi miniszter is volt, az utóbbi hetekben egyébként többször is katonai erő alkalmazásával fenyegetőzött az iráni nukleáris program miatt.

Politikai elemzők szerint egyébként nyilatkozataival nyilvánvalóan saját pozíciójának erősítésére törekszik, mivel a korrupcióval vádolt Ehud Olmert kormányfő esetleges bukása esetén harcba szállna a kormányzó Kadima párt vezetéséért.

Mofaz fenyegetésére reagálva Mohammed Kázi iráni ENSZ-nagykövet szombaton levélben fordult a világszervezet Biztonsági Tanácsához. Ebben úgy fogalmazott: Mofaz kijelentése "súlyos fenyegetés egy szuverén állammal és egy ENSZ-tagállammal szemben", amire "határozott és egyértelmű választ" követelt a világszervezettől.

Az izraeli védelmi tárca egyik vezetője vasárnap elítélte a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatát, mondván: ezek a javaslatok felelőtlenek és nem a kormány álláspontját képviselik.

MTI/INDEX

Nincsenek megjegyzések: