2008. június 10., kedd

Magyar katonai misszió Afganisztánban


Meghalt egy magyar katona Afganisztánban

Meghalt egy magyar katona Afganisztánban, miközben magyar idő szerint reggel hét órakor egy házi készítésű bombát próbált hatástalanítani, ám az felrobbant. A katona a Baghlan tartományban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport tűzszerész részlegének volt a tagja.

Magyar idő szerint reggel hét óra előtt hívták ki az illetékes hatóságok az Afganisztánban szolgáló az Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) tűzszerész tagjait, mert egy másodrendű úton bombát találtak. A bombát hatástalanítani kellett volna, de a házi készítésű szerkezet felrobbant a magyar katona kezében, aki azonnal meghalt.

Szekeres Imre intézkedett az eset kivizsgálásáról. A honvédelmi miniszter tájékoztatta a balesetről a Magyar Köztársaság elnökét, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnökét és a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

A Honvédség értesítette a katona hozzátartozóit. A honvédelmi miniszter, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Tömböl László altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka részvétét fejezte ki a családnak, ahogy Sólyom László köztársasági elnök is. Az eset részleteiről kora délután ad tájékoztatást a minisztérium.

A bagláni tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését 2006 óta látja el Magyarország. Az afganisztáni akció a NATO jelenlegi legnagyobb katonai művelete: a közép-ázsiai országban 47 ezer fős erő állomásozik, köztük 250 magyar katona szolgál. Az afganisztáni magyar újjáépítési csoportban kilenc tűzszerész szakember dolgozik, feladatuk az úgynevezett improvizált robbanószerkezetek felderítése, hatástalanítása és megsemmisítése.

A Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka, Hajdú Gábor mérnök ezredes korábban az MTI-nek azt mondta, hogy nagyon komoly vizsgakövetelményeket támasztanak a tűzszerészekkel szemben, sőt a tűzszerészeknek minden évben vizsgázniuk kell. A tűzszerészek itthoni és külföldi feladataival kapcsolatban úgy fogalmazott: minden nap, minden egyes feladat veszélyes, nincs rutinmunka, még a legkisebb eszköz megsemmisítése is óriási veszéllyel jár és teljes embert kíván.

Az afganisztáni misszióban ez volt az első magyar halálos áldozat. Irakban 2004-ben egy robbantásos támadásban halt meg Nagy Richárd szakaszvezető. Az akkori vizsgálat során megállapították, hogy nem volt kivédhető a merénylet, és azt is, hogy nem a magyar szállítókonvoj volt a támadás célpontja.

Mti-Index

Nincsenek megjegyzések: