2008. június 3., kedd

Ali Hamenei: Bush elmebeteg


Irán visszautasítja a vádat


Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője visszautasította kedden azt a vádat, hogy országa nukleáris fegyverre akar szert tenni, s azt hangoztatta, hogy az atombomba - nem jó semmire.

Atomenergiára akarunk szert tenni, békés céllal, mindennapos használatra, s ezen leszünk továbbra is, még ha emiatt ellenségeink irigykednek is ránk. Nagyon szeretnénk megvalósítani ezt a célunkat. Ma egyetlen bölcs nemzetnek sem érdeke atomfegyver gyártása, mert az ellentétben áll minden racionális érvvel. Az atombomba nem jó dolog, mert nem használható semmire. (Irán ellenségei) tudják, hogy az atomfegyverek semmire nem jók - jelentette ki Hamenei az állami televízióban élő adásban közvetített beszédében, amelyet az Iszlám Köztársaság alapítója, Ruhollah Khomeini ajatolláh halálának 19. évfordulóján rendezett megemlékezésen mondott.

A legfőbb iráni vezető nyilvánvalóan Mohammed el-Baradeinek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának beszédére utalt, amely a bécsi székhelyű ügynökség kormányzótanácsának hétfőn megnyílt ülésén hangzott el. Baradei szokatlanul élesen kikelt Teherán titkolódzó magatartása ellen, amellyel akadályozza a NAÜ-t abban, hogy ötévi vizsgálódás után végre tisztázhassa az iráni nukleáris program jellegét, hogy az valóban békés, nem pedig katonai célú. Emlékeztetett arra is, hogy Teherán továbbra sem tesz eleget az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak, és nem hajlandó felfüggeszteni urándúsító tevékenységét.

Hamenei keddi beszédében kijelentette: George Bush amerikai elnök és tanácsadói úgy viselkednek, mint az elmebetegek. "Nézzék meg az amerikai elnöknek és csapata tagjainak viselkedését, úgy beszélnek, mint az elmebetegek. Időnként fenyegetőznek, másszor elrendelik emberek meggyilkolását, időnként pedig segítséget kérnek, úgy kóvályognak, mint az őrültek" - mondta. Szerinte az Egyesült Államok afganisztáni és iraki kudarca az oka az amerikai vezető szeszélyes viselkedésének, és arra biztatta a világ országait, hogy álljanak ellen az amerikai "basáskodásnak".

erdely.ma

Bónusz videó:

Nincsenek megjegyzések: