2008. augusztus 13., szerda

Izraeli katonai tanácsadók orosz fogságban

.
Cipi Livni izraeli külügyminiszter az elmúlt 24 óra folyamán fölhívta telefonon orosz kollégáját, Szergej Lavrovot és arra kérte, hogy a Grúzia 90 százalékát ellenőrzése alatt tartó orosz hadsereg engedje meg az izraeli állampolgárok evakuálását – írja az Omedia héber nyelvű izraeli hírportál. Menekülnek az őslakos zsidók is a háborúban álló Grúziából. (A képen orosz tank Sztálin szobra előtt Gori grúz városban.)

Nyugat-Jeruzsálem csak 230 Grúziában rekedt izraeliről beszél, de a zsidó katonai kiképzők és a különféle biztonsági tanácsadók száma ennek a tízszerese lehet. Amint arról a grúz-orosz háború második napján már beszámoltunk, Izrael közvetetten ugyan, de háborúban áll Oroszországgal.

Az El Al izraeli légiforgalmi társaság ma reggel különgépet indított Tbiliszibe és a következő napokban az izraeliek további gépeket kívánnak indítani. Moszkvában ma délelőtt bejelentették, hogy a dél-oszétiai hadműveletek folyamán az orosz katonák számos idegen állampolgárt ejtettek foglyul. Izraelben azonnal vették a lapot és a mértékadó héber sajtóban beismerték, hogy izraeli katonai tanácsadókról és kiképzőkről van szó. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilván erre az információra alapozva rótta föl erélyes szavakkal Cipi Livni izraeli külügyminiszternek, hogy a zsidó állam kiterjedt katonai segítséget nyújt Grúziának.

Közben a tbiliszi kormány egyik zsidó minisztere, Timúr Jákobsvili is megszólalt, aki az izraeli hadsereg rádiójának (Gáléj Cáhál) egészen különös hangú nyilatkozatot adott: „Izrael méltán lehet büszke a grúz hadsereget kiképző katonáira, mert nekik köszönhetően csak tegnap hatvan orosz katonát öltünk meg a harcok folyamán.”

Éhúd Bárák izraeli védelmi miniszter az izraeli állami rádiónak adott nyilatkozatában ma elmondta, hogy a vezetése alatti minisztérium továbbra is megadja az engedélyt a Grúziát különféle biztonsági eszközökkel ellátó izraeli üzletembereknek.



Menekülő izraeliek ostromálják Tibilisziben a repülőtérre vivő autóbuszt


Izrael tbiliszi nagykövetségén leírhatatlan káosz uralkodik. Grúzia minden pontjáról gyűlnek itt össze a háború sújtotta országból menekülni vágyó izraeliek és az őslakos grúz zsidók. A jeruzsálemi külügyminisztérium válságstábot állított föl a Grúziában rekedt zsidók evakuálására. A háború kitörésekor mintegy 300 őslakos zsidó döntött úgy, hogy azonnal kivándorol Izraelbe. Zeév Bielszky a Zsidó Ügynökség (Szohnut) elnöke kijelentette, ha nem sikerül repülőn, akkor Azerbajdzsánon, Örményországon és Törökországon keresztül szárazföldi úton menekítik ki őket Grúziából.


Hering József - hunhir.hu

Nincsenek megjegyzések: