2008. augusztus 15., péntek

Orosz-grúz-amerikai-izraeli meccs: és megszólalt a mi kis Viktorunk is

.
Pár napos alábbi hír első része. Előszór fordult elő, hogy a többiekhez képest lemaradtam a kommentálásával. Örvendetes. Itt az elefántcsonttorony tetején tisztább a levegő, messzire ellátszik, és néha hajlamos vagyok azt hinni más, vagy legalábbis kevesen látják azt mit én innen.
A magyar nyelvű internet lapok tekintélyes része telve vagyon a Soros-ösztöndíjas Orbán grúz helyzettel kapcsolatos nyilatkozatát elítélő írásokkal. Örvendetes -ismétlem- és megnyugtató, hogy dőlnek a tabuk, a szent tehenek már nem azok -szent tehenek- többé, szárnyál az igazság.

Orbán: Hazánk nem hallgathat a grúziai kérdésről

A Fidesz elnöke szerint az elmúlt húsz évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban folytatott. Orbán Viktor egy rádiónak adott interjúban azt mondta: Magyarországnak egyértelműen állást kell foglalnia Grúzia lerohanásáról.
Az ellenzéki vezető szerint az Amerikával együttműködő Európának felelőssége van abban, hogy a jövőben teret nyer-e az oroszokéhoz hasonló erőszakos politika, vagy a nemzetközi közösségek megfékezik ezt. Orbán Viktor az InfoRádiónak azt mondta: hiába érzi erősnek magát Oroszország, konfliktusait nem rendezheti olyan eszközökkel, amelyekkel megsérti az emberi méltóságot és életet.

hírTV

"Enyhe undorral" fogadta Orbán szavait az orosz nagykövet

Visszautasította a Fidesz elnökének kijelentését a budapesti orosz nagykövet. Orbán Viktor a grúz-orosz konfliktusról egyebek mellett azt mondta: az elmúlt 20 évben nem volt példa olyan nyers erőpolitikára, mint amit Oroszország az elmúlt napokban vállalt.

Az orosz nagykövet, Igor Szavolszkij a TV2-ben kijelentette: Orbán Viktor valótlanságot állít, és egyrészt nyugodtan, másrészt enyhe undorral fogadja szavait.
A diplomata hozzátette: ami a külpolitikai kérdéseket illeti, "ők (a Fidesz politikusai - a szerk.) az amerikai neokonzervatívok zsebéből prédikálnak".

A Fidesz elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta: az orosz-grúz konfliktus nagy kérdése, hogy a jövőben teret nyer-e az oroszhoz hasonló erőszakos politika, vagy a nemzetközi közösségek megfékezik ezt.
"A puszta tények szerint idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlőnek városokat és ártatlan civilek halnak meg" - fogalmazott Orbán Viktor.
A volt miniszterelnök hozzátette: Amit az oroszok most mondanak, az semmivel sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestről.

InfoRádió

És akik megelőztek a kommentárral :

Orbán döbbenetes nyilatkozata -
A barikád.hu kommentárjával


"Olyasmi történt, amely a hidegháború vége óta nem fordult elő. A nyers erőpolitika birodalmi szemléletű és erejű érvényesítése, amelyet Oroszország most vállalt, az elmúlt 20 évben ismeretlen volt" - fogalmazott Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Barikád.hu kommentár: Igen? Orbán Viktor bizonyára nem emlékszik már az Egyesült Államok Afganisztán és Irak elleni háborújára, vagy Izrael Libanon elleni agressziójára. Bár igaz, hogy van két óriási különbség: az egyik, hogy ezek megfelelő indok nélküli agressziók voltak (itt viszont a grúz hadsereg meggyilkolt 2000 orosz állampolgárt), másrészt a fenti három háború mind kudarcot vallott.

A pártelnök szerint az orosz-grúz konfliktus miatt kialakult helyzetben kérdés, hogy az a világ köszönt-e ránk, amiben az erőpolitika sikereket érhet el a világban, vagy a nemzetközi közösség elég erős, bölcs és megfontolt lesz ahhoz, hogy világossá tegye: hiába érzi valaki újra megerősödve magát, mint például Oroszország, nem jelenti azt, hogy fönnálló konfliktusait olyan módon rendezheti, ami elfogadhatatlan a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában.

Barikád.hu: Megható ez az aggodalom, hogy milyen világ vár ránk, de elég képmutató. Az Egyesült Államok révén jelenleg is egy olyan világban élünk, amely az erőre építi hatalmát. Nagyon várjuk, hogy ha Orbán Viktor ennyire érzékeny ezen a területen, mikor emeli fel a szavát Izrael palesztin-politikája ellen. Lehet, hogy rosszul emlékszünk, de ez ügyben miniszterelnök úr még soha sem szólalt meg. Vagy az elfogadható "a 21. század emberi életet és méltóságot tiszteletben tartó világában"?

Arra a kérdésre, hogy miért van meggyőződve arról, hogy Oroszország, és nem Grúzia kezdte a konfliktust, Orbán Viktor úgy válaszolt: Magyarországnak van tapasztalata a vele szemben indított katonai akciókat illetően. Mint mondta, ezért is tartja fontosnak, hogy a politika, az erkölcs és a jövő szempontjából Magyarország egyértelműen foglaljon állást.

Barikád.hu:Tanítani kellene. Feltesznek egy kérdést, mondasz valamit, de a kérdésre nem válaszoltál...

A politikus úgy érvelt: Magyarországot az elmúlt évszázadban többször is elfoglalták, de nem emlékszik olyanra, amikor a támadók ne érezték volna igazságosnak, hogy városokat foglaljanak el, és a lakosság egy részét deportálják; így a 20. század történelmének fényében őt hidegen hagyják az agresszornak azon nyilatkozatai, miszerint semmi rosszat nem tettek.

Barikád.hu: Vajon ezt az afganisztáni és iraki hadműveletek során elhangzó - a "Gonosz ellen harcolunk" - szánalmas amerikai kifogások idején miért nem mondta Orbán Viktor?

"Amit az oroszok most mondanak, az semmiben sem különbözik attól, amit 56-ban mondtak Budapestről" - válaszolta Orbán Viktor arra a felvetésre, hogy Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes a mostani orosz hadműveletet a szeptember 11-i merényletekre adott amerikai válaszhoz hasonlította.

A Fidesz elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy "a puszta tények szerint" idegen csapatok állomásoznak egy másik ország területén, szétlőnek városokat, és ártatlan civilek halnak meg.

Szerinte ezért egyértelműen és erőteljesen ki kell nyilvánítani, hogy az Amerikával együttműködő Európának igenis van felelőssége, és vannak eszközei, amelyeket ilyen történelmi pillanatban, józanul és okosan, használni kell. A Fidesz vezetője úgy vélte, hogy Magyarországnak nem egy külső szemlélő szerepét érdemes elfoglalnia, hanem egy közép-európai ország szerepét. Szintén kérdésre Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a Fidesz minden áldozattal együtt érez, legyen nemzetiségét tekintve grúz, oszét vagy orosz.

Barikád.hu: Döbbenetes rövidlátású nyilatkozat. Szerkesztőségünk minden tagjának kavarog a gyomra ettől a - főképp Németh Zsolt külügyér által szorgalmazott, és Orbán Viktor által is elfogadott - nyílt, átlátszó és szolgai hozzáállástól. Ez nem más, mint talpnyalás. Nem mondjuk azt, hogy Oroszország egy ma született bárány, de azért legyünk már annyira objektívek, hogy észrevesszük az egész konfliktus mögött az amerikai sast. A szomorú az, hogy ezt Orbán Viktor nagyon jól tudja.

Ha már mindenképp történelmi hasonlatot akarunk találni, mi jobbat tudunk 1956-nál. Amit ugyanis most Orbán Viktor képvisel az USA felé, az olyan, mint amilyet a kommunisták képviseltek a Szovjetunió felé. Szolgai megfelelés. Egyébként kíváncsiak vagyunk, hogy ha Orbán újra miniszterelnök lesz, mit fog majd mondani, ha az oroszok ennyi sértés után elzárják a gázcsapot. Majd ad nekik két pofont?...

(Záró megjegyzés tőlem: nem egy esetben voltak gondjaim a barikad.hu anyagaival, azok tartalmával, ez esetben viszont teljes mértékben egyetértek a fenti kommentárjaikkal...akár én is írhattam volna)

Nincsenek megjegyzések: