2008. augusztus 31., vasárnap

Pár nap és a vadrác Mladić vagy rácsok mögé kerül vagy főbe lövi magát

.
Kockázatos lenne Ratko Mladić letartóztatása, így bár a hatóságok tudják hol tartózkodik, egyelőre azt szeretnék, ha a háborús bűnökkel vádolt tábornok önként feladná magát, állítják egyes szerb lapok belügyi forrásokra hivatkozva.

A szerb hatóságok már tudják, hol rejtőzködik a hágai Nemzetközi Bíróság által kőrözött Ratko Mladić, állítja titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva a Glas Javnosti. A belgrádi n napilap forrása szerint Dragan Sutanovac védelmi miniszter a vádlottat ezért szólította fel az önkéntes feladásra, mert már a nyomában vannak, a letartóztatási akció azonban igen kockázatos lenne. Az értesülést e médiumon kívül más forrás nem erősítette meg.

A belgrádi lap szerint csak a kedvező pillanatra várnak, hogy akcióba lépjenek (abban az esetben, ha Mladić nem adja fel magát). Ezért halasztották el a parlament ülését is. De szeptember 2-án folytatódik a skupstinai ülés, ezért sürget az idő.

A Banja Luka-i Glas Srpske közben olyan információk birtokába jutott, hogy állítólag közvetett tárgyalások zajlottak Mladić és a hatóságok között a feladás feltételeiről, ám ezek a tárgyalások nem járta sikerrel, s végül Mladić azt üzente a közvetítő által, hogy "gyertek, fogjatok el". Ez a boszniai szerb lap szintén szerb belügyi forrásokra hivatkozik.

A rendőrség különleges alakulatai közben folytatják a kutatást. A minap a dél-szerbiai Jastrebac hegység egy részét fésülték át, a Krusevactól Nis és Prokuplje felé eső területeket. Ugyanakkor belgrádi helyszíneken is megjelentek a különleges rendőralakulatok tagjai. Több katonai és polgári létesítményt is átvizsgáltak szerte Szerbiában.

Mindenesetre a minap maga Vladimir Vukcevic, a háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerbiai ügyész jelentette ki, hogy várhatólag hamarosan letartóztatják a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát. Szerinte a körözött valószínűleg Szerbiában rejtőzködik.

(FH)

Kapcsolódó anyagok:



Beograd se sprema za hapšenje Mladića
Blogomból:
SPECIAL REPORT: Srebrenica in summary fr 07 Aug 2008
Kik hiányoznak meg? - Who are missing? Az "égi" szerb nemzet (nebeski narod) dicsőséges fiai
Elfogták a tömeggyilkos, háborús bűnös vad rácot, Radovan Karadzicot
War crimes fugitive Radovan Karadzic finnally arrested
Mladić a Wikipédiában
.

Nincsenek megjegyzések: