2008. szeptember 2., kedd

Grúzia cáfolja, hogy kazettás bombákat vetett be

.
Én most már határozottan unom a grúzokat: most cáfoljak amit elismertek-elismernek... Nonszensz, nem? És nem mellesleg: remélem senkinek sem jut eszébe, russzofiliával vádolni a Human Rights Watch-ot. Ha mégis megtennék: ostobák, legjobb esetben tudatlanok aki azt teszik. A XXI. század elején, az olvasni-írni tudok esetén a tudatlanság bűn. Hogy mit tennék, a mindig, mindenkor és mindenhol, a despotikus rendszereket -mint a grúzt vagy akár a magyarországit- fenntartó ostoba, tudatlanok tömegével? Van egy pár ötletem...

És a már nagyon unalmas, de legalább a nagyon ciki kategóriába tartozó hír:

Határozottan cáfolta kedden a grúz védelmi minisztérium, hogy az Oroszországgal vívott háborúban a grúz hadsereg kazettás bombákat vetett be a polgári lakosság és polgári célpontok ellen. A Human Rights Watch (HRW) szerint egy támadásban 114 civil halt meg és ezrek sérültek meg.

A védelmi tárca közleménye úgy fogalmaz, hogy "az Oroszországgal lezajlott fegyveres konfliktus idején a grúz fél nem vetett be kazettás robbanóeszközöket a lakosság és polgári célpontok ellen sem Dél-Oszétiában, sem más régióban".

A minisztérium elismerte, hogy vannak M85 típusú kazettás robbanótöltettel felszerelt, 45 kilométeres hatótávolságú rakétái, de azokat kizárólag orosz haditechnika és egy Oroszországból Grúziába tartó orosz katonai gépkocsioszlop ellen vetette be.

Szóval bevetette. Vagy rosszul olvasom?

Nyilvánvaló, hogy a 114 halott civil, valamint az ezrek kik megsérültek a grúz rakétázás során, vagy orosz katonák voltak, vagy orosz katonának beöltözött civilek, vagy civilnek beöltözött orosz katonák, vagy mars lakók akik odatévedtek, vagy Putyin-ördög kikölcsönzött pár tucat civil hullát, az amerikaiak által lemészárolt afgán-iraki civilből (minden hónapban 45-90 darab átlagban) ...
Saakashvili bukása csúfos lesz. Remélem fájdalmas is.
A grúzokért, a dél-oszétokért, az abháziakért, az oroszokért!

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jog szervezet hétfőn közölte, hogy a grúz védelmi minisztériumtól kapott hivatalos levélben Tbiliszi elismerte: M85 típusú kazettás robbanótölteteket vetett be a Dél-Oszétiát Oroszországgal összekötő Roki-alagútnál.

Egy áldozat demonstrál a kazettás bombák betiltásáért

A kazettás bombákból 200-600 kisebb robbanólövedék szóródik szét egy futballpálya nagyságú területen. Harckocsik, repülőterek és élőerő megsemmisítésére szolgál. Először az Egyesült Államok vetette be Vietnamban, de a Szovjetunió és Izrael is használta. Májusban már több mint száz ország vállalta, hogy lemond e fegyverfajtáról, de Grúzia és Oroszország nincs köztük.

Képi érdekességek és adatok
az Israeli Military Industries oldalából


Előzmény:
Saakashvili háborús bűnös és kész: Grúzia elismerte, hogy kazettás bombákat vetett be

Alaphír: MTI, saját kommentárokkal.
A

1 megjegyzés:

A.L. írta...

Szia Edu!

Ezt már láttad? :

http://www.guardian.co.uk/world/2008/sep/01/georgia.russia

Sokat olvastam rólad, sajnos a rólad készült filmet még nem láttam. Minden tiszteletem a tiéd. Nagyobb Magyarnak tartalak mint sok más itt született embert, akiknek pedig a felmenőik is mind Magyarok. Jó a blog, így tovább! :) Szalamu alejkum.

Üdv,

Ádám