2008. szeptember 1., hétfő

Iránba látogatott a bolíviai elnök

.
Irán és Bolívia a kapcsolatok szorosabbra fűzésén munkálkodik. Latin-amerikai jobboldali politikusok és az Egyesült Államok nem nézik jó szemmel a nagy egymásra találást.

A kapcsolatok szorosabbra fűzését, és megállapodások aláírását tervezi Irán és Bolívia. A dél-amerikai elnök Iránban folytat tárgyalásokat kereskedelemről, valamint a kétoldalú kapcsolatok elmélyítéséről. Latin-amerikai jobboldali politikusok és az Egyesült Államok nem nézik jó szemmel a nagy egymásra találást.

Evo Morales - Bolívia történelmének első bennszülött származású elnöke - Iránba érkezett, hogy tárgyalásokat kezdjen Mahmud Ahmedinezsád iráni elnökkel. Útja viszonzása volt az iráni elnök tavalyi La Paz-i látogatásának, melynek során ígéretet tett egy több mint 600 millió fontos beruházásra az andoki országban.

Bolívia az utazást egyfajta kísérletként írta le, melyben kezet nyújt azon nemzeteknek, akik elutasítják azt, hogy valamely nemzetközi közösséghez tartozzanak. Morales szerint Irán és Bolívia két barátságos és forradalmi ország, akik szeretnék szorosabbra fűzni egymás közötti kapcsolataikat. Beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Irán törekvése, hogy bebizonyítsa gazdasági és politikai potenciálját, erőt adhat a latin amerikai ország földműveseinek küzdelméhez. Információk szerint az iráni elnök érdeklődést mutat többek között a bolíviai urán és lítium iránt is: a nyersanyagokat nukleáris programjához tudná felhasználni.

A két kormány mind szorosabb kapcsolatait Bolívia jobboldali ellenzékében és az Egyesült Államokban is aggódva figyelik - jegyezte meg a BBC bolíviai tudósítója. Elemzések szerint Irán geopolitikai előnyre kíván szert tenni Latin-Amerikában, és ehhez segítséget kap Hugo Chaveztől, Venezuela baloldali elnökétől, valamint annak feltétel nélküli szövetségesétől Moralestől is. A bolíviai elnök nevet azokon a vádakon, melyek szerint az ördög tengelyéhez tartozna. Az azonban tény, hogy mindkét állam erősen bírálja az Egyesült Államokat.

Index.hu
CNN

Megjegyzés: Részemről most inkább No Comment!

A hír a fontos. Akik ismernek, úgyis tudják mi a véleményem.
.

Nincsenek megjegyzések: