2008. szeptember 2., kedd

A hollandok szerint az USA mindjárt lövi Iránt

.
Megszakította Iránban zajló kémműveleteit a holland hírszerző szolgálat, mert egy közelgő amerikai légitámadástól tartanak A kémek Irán fegyveriparáról gyűjtöttek adatokat.

A holland hírszerző szolgálat kivonta titkos műveletének résztvevőit Iránból, mert a holland elhárítás úgy véli, hogy küszöbön áll egy Irán elleni amerikai légitámadás.

A De Telegraaf című holland lapban megjelent hírek szerint az ország hírszerző szolgálata - az AIVD - leállította kém-műveleteit, amelyeknek az iráni fegyvergyártás szabotálása is célja volt. A műveletet rendkívül sikeresnek tartják, azonban a légitámadás veszélye miatt le kellett állítani. Olyan célpontok bombázására is számítanak ugyanis, amelyek a holland kém-műveletek helyszíneit is érinthetik, közölte a telegraph.co internetes hírportál.

Az iráni fegyveres erők megbízott vezetője a hétvégén figyelmeztetett, hogy az Irán elleni fegyveres akció a harmadik világháború kirobbanását jelentheti.

Az USA illetve a nyugati nagyhatalmak évek óta hevesen tiltakozik Irán atomprogramja ellen. A nyugatiak szerint nem igaz, hogy a teheráni kormány békés célú erőművet épít, szerintük atomfegyver készítése a valódi célja. Az USA már többször is fenyegette Iránt, hogy ezt akár fegyveres beavatkozással is kész megakadályozni. Az USA és Irán között Irak miatt is komoly feszültség van, az amerikaiak szerint Teheránból erősen támogatják az iraki fegyveres ellenállást.

Index.hu

Nincsenek megjegyzések: