2008. augusztus 20., szerda

Afganisztán - Mindenki hazudik: a NATO szétbombázott egy francia katonai egységet

.
Napokig fog tartani -esetleg- mire a francia kormány és hadvezetés elismeri: nem a tálibokkal vívott harcban esett el 10 francia katona és sérült meg jó néhány (21)- és nem tudni még hány kollaboráns afgán katona halt meg illetve sérült meg az akcióban- hanem un. "friendly fire" azaz "baráti tűztől. Francia és más katonai szakértők véleménye szerint egyre botrányosabb a helyzet: rossz a kommunikáció és ebből kifolyólag a koordináció az Afganisztánt megszálló katonai csapatok között.
Nem ez az első eset -sőt-, hogy hasonló tragédia történik.
Amitől igazán botrányos ez a mostani, friss eset, az, hogy az utolsó pillanatig a kormány irányította médiák szerte a világban egyszóval nem említették a megszálló katonák halálát okozó valódi okokat. A francia törpe, Nicolas Sarkozy, még Kabulba is elment ahol színészeket megszégyenítő ügyészséggel adta elő hazug verzióját a "tálibok ellen harcoló francia katonák hősiességéről", miközben már mindenki tudta -tudniuk kellett- , hogy semmi más nem történt, minthogy szövetségesek lőtték szét a saját szövetségeseiket.
Azonnal ki az idegen csapatokkal Irakból és Afganisztánból!

A hír:

Baráti tűzben haltak meg franciák Afganisztánban

A katonák megsegítését szolgáló NATO légi csapások ölték meg azokat a francia katonákat, akikre lesből támadtak a tálibok a hét elején Afganisztánban - állítja szemtanúkra hivatkozva szerdai számában a Le Monde című francia napilap.

Kép: a megszállt Afganisztán hétköznapjai

A lap által Kabulban megkérdezett sebesült francia katonák úgy vélték, hogy az áldozatok száma azzal is magyarázható, hogy a parancsnokság lassan reagált és súlyos egyeztetési hibák voltak.
A szemtanúk a lap szerint megkérdőjelezik a francia hadsereg hivatalos magyarázatát is, amely szerint a tíz francia katona a tálibokkal vívott összecsapásban ellenséges tűzben esett el.
A szemtanúk elmondása szerint a NATO légi csapásai célt tévesztettek, és francia, valamint afgán katonákat találtak el. A felderítő egység mintegy negyedórán át ellenséges tűz alatt volt, támogatás nélkül - mesélte az egyik sebesült.
Kép: egy korabbi halott, ez esetben kanadai, áldozata az un. "baráti tűznek"

Julien Le Pahunnek, az egyik elesett katonának az apja a kormány felelősségét hangoztatta, és számon kérte fia halálát Nicolas Sarkozy elnökön.

"A kormány ne küldje többé fiainkat a halálba. (...) Egyéves kiképzés után nem szokás gyerekeket egy ilyen szörnyűséges frontra küldeni" - mondta Joel Le Pahun, akinek a fia szerdán lett volna húszéves. A francia hírügynökségnek kijelentette: magyarázatot fog kérni Nicolas Sarkozy köztársasági elnöktől arról, hogy mi is történt valójában, mert sok kérdés merül fel.

MTI

Így néz ki a "friendly fire" vagyis a "baráti tűz",
kép egy korábbi incidensről


A manipulált média információk:
http://www.france24.com/en/20080820-french-soldiers-wounded-afghanistan-back-hell-france-afghanistan (+ videó!)
http://www.cbc.ca/world/story/2008/08/20/afghanistan.html?ref=rss
http://www.diplomatie.gouv.fr/en/country-files_156/afghanistan_498/france-and-afghanistan_2665/10-french-soldiers-with-isaf-killed-in-action-19.08.08_11750.html
http://www.thenews.com.pk/updates.asp?id=52638
http://www.guardian.co.uk/world/2008/aug/20/afghanistan.france?gusrc=rss&feed=networkfront
http://www.iht.com/articles/ap/2008/08/19/europe/EU-France-Afghanistan.php

és egy cikk, amelyben már benne van hogy valami bűzlik de nagyon, már megint

French survivors of the battle quoted in Le Monde on Wednesday said French soldiers were hit by friendly fire from NATO aircraft trying to free them, and that the troops waited four hours for reinforcements. There was no immediate official reaction to the claims.

U.S. Defense Department spokesman Bryan Whitman said the Pentagon had "no reports of fratricide caused by close air support."


No comment!

Nincsenek megjegyzések: