2008. augusztus 22., péntek

USA: Nem mi küldtük a grúzokat a háborúba

(kivonatok a frissebb hírekből)

A nagyhatalmak továbbra is vitatkoznak a hatnapos grúz-orosz háborúról. Az oroszok szerint az USA engedte rá a grúzokat az oszétekre, és a támadók szörnyű vérfürdőt rendeztek. Az amerikaiak szerint ők óvva intették a grúzokat a támadástól.

A Fekete-tengeren gyakorlatozik a NATO

A hatnapos grúz-orosz befejeztével az USA és Oroszország kölcsönös vádaskodásba kezdett. Ideiglenesen felfüggesztették a katonai együttműködést Oroszország és a NATO között a grúz háborúval kapcsolatos viták miatt, bár egyik fél sem akarja kizárni, hogy később ismét tárgyaljanak. Ugyanakkor a Fekete-tengeren csütörtökön hadgyakorlatot kezdett a NATO, bolgár és román kikötőknél.

Szuhumi ma

A gyakorlatot a NATO szerint már a háború előtt is tervezték, azonban az oroszokat nyilván provokálja a gesztus, hiszen a háború idejére riadókészültségbe helyezték és be is vetették a fekete-tengeri orosz flottát. A NATO gyakorlatában egy-egy spanyol, német, lengyel és amerikai hadihajó vesz részt.

Az amerikaiaknak az eshet rosszul, hogy Poti kikötőjéből az oroszok magukkal vittek öt darab Humvee terepjárót. A járművek az amerikai haditengerészeté voltak és egy hadgyakorlaton használták őket. Azért voltak a kikötőben, mert már vitte volna el az amerikai hadsereg, de közben a várost elfoglalták az oroszok. Az autókban különleges műholdas kommunikációs eszközök voltak, ezeket most Moszkvában vizsgálják. Az oroszok nem jelezték, hogy visszaadnák az autókat, bár a Pentagon ezt követeli.

Egy felmérés szerint az orosz közvélemény nagy része amerikai-orosz konfliktusnak élte meg a háborút, amit egyébként a megkérdezettek 70 százaléka támogatott. Az oroszok többsége szerint csapataik a békét mentek helyreállítani a térségbe.

Népgyülés Szuhumiban

Az USA újra felfegyverzi Grúziát

Az orosz hírszerzés egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön azt állította, hogy az Egyesült Államok előre tudott a grúz támadás tervéről. Szerinte Washington a hadművelet kezdetének napját, sőt óráját is ismerte.

Ennek bizonyítására azt hozta fel, hogy az USA augusztus elején hirtelen lemondta magas rangú amerikai katonai vezetők augusztus 10.-14. között esedékes oroszországi látogatását, arra hivatkozva, hogy a küldöttség gépének nincs felszállási engedélye. Az orosz tisztségviselő szerint ez azonban nem volt igaz.

Ugyanakkor az USA NATO-nagykövete a norvég fővárosban csütörtökön azt mondta, hogy az USA kormánya óva intette Grúziát a háborútól. "Sőt, Washington közvetlenül az augusztus 7-i grúz támadás előestéjén is erre figyelmeztette Tbiliszit" - mondta Kurt Volker. Mindezek ellenére szerinte "Oroszország ürügyet keresett arra, hogy katonai erejét fitogtassa és csapatokat vezényeljen Grúziába".

John Craddock amerikai tábornok, az Európában állomásozó amerikai erők (egyben a NATO európai fegyveres erőinek) parancsnoka közben Grúziába utazott. Ott azt ígérte, hogy az Egyesült Államok várhatóan segít helyreállítani a kaukázusi ország súlyos veszteségeket szenvedett haderejét. Craddock péntekig tartó látogatásán felméri a grúz igényeket, amelyekről a Pentagonnak jelentést készít.

Abházia és Dél-Oszétia népgyűlést tartott


50 ezres népgyűlés Abházia fővárosában

Abháziában és Dél-Oszétiában, a két vitatott hovatartozású területen csütörtökön népgyűléseket tartottak, amelyeken arra kérték Oroszországot, hogy ismerje el függetlenségüket. Abházia fővárosában több tízezren, a dél-oszétiai Chinvaliban mintegy ezren szavazták meg közfelkiáltással a kérést.

Az orosz külügyminiszter azt mondta, hogy a két tartomány elismerését a grúz elnök további viselkedésétől teszik függővé. Orosz források már többször utaltak rá, hogy az lenne a legjobb, ha Mihail Szaakasvili grúz államfő minél hamarabb lemondana.

Források: Mti, Index.hu, Russia Today

Nincsenek megjegyzések: