2008. augusztus 23., szombat

A civilizált nyugati megszállok meggyilkoltak hetvenhat civilt

.
Az Afganisztánban állomásozó nemzetközi koalíció parancsnoksága szerint harminc fegyveres lázadó halt meg az Afganisztán nyugati részén végrehajtott légitámadásban. Az afgán belügy szerint 76 civil halt meg, a koalíció szóvivőjének "nincs tudomása" civil áldozatokról.

Az afgán belügyminisztérium szerint 76 afgán civilt megölt egy pénteki légitámadásával az amerikai vezetésű nemzetközi koalíció az ázsiai ország nyugati részén.
Az afgán minisztérium közleménye szerint az áldozatok többsége nő és gyermek. Számos további ember súlyosan megsérült, és válságos állapotban van. A koalíciós erők egy falut bombáztak Herát tartomány Síndand körzetében - áll a közleményben. A minisztérium mélységes sajnálkozását fejezte ki a véletlen, szerencsétlen eset miatt, és bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben.

Az afgán rendőrség egyik helyi illetékese megerősítette, hogy az áldozatok többsége nő és gyermek, de hozzátette, hogy vannak a halottak között tálibok is. Mint mondta, 15 ház dőlt romba a koalíciós erők által végrehajtott bombázásban.

Az afgán védelmi miniszter eltérő adatokat közölt korábban a történtekről. Szóvivője szerint két órán át ostromolták az afgán hadsereg kijelölt osztagai és az amerikai különleges alakulatok katonái pénteken reggel a tálibok állásait Herát tartomány Síndand körzetében, és a nemzetközi erők légi támogatást nyújtottak az ostromhoz. 25 tálib harcossal végeztek, köztük két magas rangú parancsnokkal, de öt véletlen civil áldozata is volt a légi csapásoknak.

A nemzetközi koalíció amerikai parancsnokságának bejelentése szerint harminc fegyveres lázadó halt meg az Afganisztán nyugati részén végrehajtott légitámadás következtében és a hozzá kapcsolódó földi ütközetben. "Civil áldozatokról nincs tudomásom" - mondta Nathan Perry, a parancsnokság szóvivője.

Az afgán lakosság körében egyre növekvő elégedetlenséget gerjesztenek a külföldi katonák harci tevékenységének civil áldozatairól szóló hírek. Július közepén egy esküvői menetre hullottak bombák, a násznép 47 tagja esett halálos áldozatául az amerikai légitámadásnak a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban.

MTI

http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2008/0823/breaking96.htm
http://www.presstv.ir/detail.aspx?id=67337&sectionid=351020403

Nincsenek megjegyzések: