2008. augusztus 21., csütörtök

Oroszország szakít a nyugattal?

.
Oroszország úgy döntött, hogy felfüggeszti katonai együttműködését a NATO-val - jelentette be egy NATO-szóvivő csütörtökön Brüsszelben.

Az orosz döntés - amely újabb utasításig szól - két nappal követte a NATO-tagországok külügyminisztereinek azon határozatát, hogy a NATO nem folytatja az együttműködést Moszkvával, amíg az orosz csapatok a dél-oszét konfliktus előtti helyzetbe ki nem vonulnak Grúziából.

Oroszország katonai csatornákon tájékoztatta az észak-atlanti szövetséget arról, hogy a védelmi miniszter döntésének alapján felfüggeszti a NATO-tagállamokkal való nemzetközi katonai együttműködést - mondta Carmen Romero NATO-szóvivő, hozzátéve, nincs információja arról, hogy az orosz döntés kihatással van-e az afganisztáni tranzitmegállapodásra.

Szövetségi források szerint elsősorban olyan együttműködési területekről van szó, mint a haditengerészeti, kiképzési vagy rakétavédelmi kooperáció.

A keddi külügyminiszteri határozat értelmében a NATO a kivonulásig hivatalos formában nem is tárgyal az orosz partnerekkel. Ezért a moszkvai döntés is a tagországokon keresztül jutott el Brüsszelbe.

Romero azt is jelezte, a NATO tudomásul veszi a döntést, de egyelőre nem kíván reagálni arra.

(MTI)
.

Nincsenek megjegyzések: